Populära

Hur manga blir ranade per ar?

Hur många blir rånade per år?

Antalet anmälda rån har varierat något under de senaste åren. Under 2020 anmäldes 8 810 rån, varav de flesta var rån mot privatpersoner. Enligt Nationella trygghetsundersökningen har 1,3 procent blivit utsatta för personrån under 2020.

Hur agera vid rån?

Så här ska du agera vid ett rån

  • Om du är utsatt, försök att bli hörd, tala högt och visa tydligt att det här är inte mina kompisar. Jag är inte med dom!
  • Lämna ifrån dig dina saker när de försöker ta dem. Gör inget motstånd och om du kan – spring därifrån.
  • När rånet har skett, ta dig till en säker plats.

När är det försök till rån?

Rån innebär att en gärningsperson med våld, eller hot i någon form, genomför en stöld. Om våldet är grovt definieras brottet som grovt rån. Kontakta polisen så snart som möjligt på 112 eller 114 14 om du har blivit utsatt för rån.

Vad kan man få för straff för rån?

Straffskalan för grovt rån är fängelse i lägst fyra och högst tio år. Straffet för såväl försök till grovt rån som förberedelse till grovt rån kan bestämmas till fängelse i upp till tio år. Straffskalan för grovt rån liksom för försök och förberedelse till sådant brott är således mycket vid.

Anmälda rån Under 2020 anmäldes 8 810 rån, vilket var en minskning med 2 procent jämfört med 2019. Den vanligaste typen av rån, personrån (mot privatpersoner) minskade med 5 procent, till 7 370 anmälda brott.

Hur många rån i Stockholm?

Totalt anmäldes 1 279 rån under den undersökta perioden. Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad, ser med oro på siffrorna. – Det är jätteallvarligt för dem som drabbas. Många av dem vi får in till vårt stödcentrum blir väldigt hårt psykiskt drabbade för en väldigt lång tid framåt.

Vilka är Ungdomsrånare?

Majoriteten av alla som misstänks för ungdomsrån är pojkar. Andelen misstänkta flickor har dock ökat, från 4 till 8 procent under perioden 2015– 2019. Antalet unga misstänkta har ökat sedan 2016 i samtliga åldrar, men den största ökningen står de som är 15 år och 16 år för.

Hur gör man ett rån?

Share this post