Allmänning

Vad ar ett aktenskapsforord?

Vad är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett avtal om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Det kan skrivas när som helst under ett äktenskap eller inför det. Det som utmärker enskild egendom är att den inte ingår i en eventuell framtida bodelning. Det som inte är enskild egendom kallas giftorättsgods.

Varför skriver man äktenskapsförord?

Äktenskapsförordet syftar till att undanta viss egendom från att delas lika vid en skilsmässa eller ett dödsfall. Det görs genom att man i dokumentet skriver att viss egendom ska vara enskild egendom. Ett äktenskapsförord kommer alltså till praktisk användning i samband med skilsmässa eller dödsfall.

Hur kan ett äktenskapsförord underlätta en bodelning vid en skilsmässa?

Vilket gäller äktenskapsförord eller testamente?

Om makarna har skrivit ett äktenskapsförord har arvingar rätt till den avlidne makens enskilda egendom och hälften av båda makarnas sammanlagda giftorättsgods. Om makarna vill påverka arvsordningen och bestämma vem som ska ärva dem och vad de ska få i arv måste de skriva ett testamente.

Hur ska egendom delas upp vid en separation mellan sambor?

Huvudregeln är att ni i samband med separation ska dela lika på det som är samboegendom, det vill säga bostad och bohag som har anskaffats för gemensamt bruk. Men det finns en del saker som ni kan ha samäganderätt till, exempelvis en bil.

Vad händer med äktenskapsförord vid skilsmässa?

Efter att bodelningen är färdig och äktenskapet har avslutats gäller inte äktenskapsförordet längre, då det du och din make kommit överens om har blivit uppfyllt. Om någon av er inte har fått den egendom ni har rätt till i bodelningen har den personen dock kvar en fordran mot den andra maken (11 kap. 11 § ÄktB).

Vad är En bodelningsförrättare?

Om det behövs kan en så kallad bodelningsförrättare utses av tingsrätten. Bodelningsförrättarens uppgift är att lösa bodelningen på smidigaste möjliga vis. I den bästa av världar medför inte en bodelning några konflikter. Att konflikter uppstår är dock inte konstigt,

Hur ska ni registrera er bodelningshandling?

Oavsett varför ni bodelat kan ni, om ni vill, lämna bodelningshandlingen till Skatteverket för registrering. Gör så här om ni vill registrera er bodelningshandling: Skriv bodelningshandlingen. Underteckna bodelningshandlingen båda två. För att Skatteverket ska kunna handlägga ert ärende behöver ni betala in en ansökningsavgift på 275 kronor.

Vad är timarvodet för En bodelningsförrättare?

En bodelningsförrättare är antingen advokat eller jurist och deras arvoden skiljer sig också åt, på advokatbyråer är timarvodet i allmänhet mellan 1500 kr-2500 kr. Det är också vanligt att bodelningsförrättaren önskar förskottsbetalning för 5-10 h arbete.

Share this post