Rekommendationer

Hur fungerar en idrottsforening?

Hur fungerar en idrottsförening?

En idrottsförening är i regel ideell förening, vilket betyder att ändamålet med föreningen är ideellt. Den verksamhet som bedrivs, till exempel ungdomsträning, sker också till stor del på frivillig basis. Ideella föreningar kan delas in i två grupper.

Är idrottsföreningar ideella?

En ideell förening kan ha ett ideellt ändamål, bedriva ideell verksamhet eller båda delarna. Exempel på ideella föreningar är idrottsföreningar, fackföreningar och kulturföreningar.

Vad gör en kassör i en idrottsförening?

I de flesta mindre föreningar har dock kassören ansvar för att skriva förslag till budget, bokföra och göra bokslut. Kassören är ofta tillsammans med ordförande firmatecknare för föreningen. Kassören är också ofta ansvarig för att söka bidrag, från kommunen men även andra organisationer och myndigheter.

Hur gör man en idrottsförening?

Idrottsföreningens demokratiska form ger medlemmarna möjlighet att själva sätta upp ramar för sitt idrottande. Detta görs genom föreningens stadgar. Det finns inte fastlagt något minsta antal personer som måste vara med för att bilda en förening men för bildandet av en ekonomisk förening räcker det med tre personer.

Vad är en stadga?

Stadgar kan beskrivas som föreningens regler. I stadgarna ska det framgå vad föreningen heter, vilket ändamål föreningen har och var föreningen har sitt säte. Enligt praxis är årsmötet det högst beslutande organet i en ideell förening. Det är endast årsmötet som kan välja att anta och förändra stadgarna.

Vad är syftet med en ideell förening?

En ideell förening får inte ha till syfte att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att driva affärsmässig verksamhet. Ett ideellt syfte kan vara att verka för medlemmarnas rättigheter, intressen eller för allmännyttiga ändamål som till exempel att motverka fattigdom.

Ideella föreningar kan indelas i tre kategorier: En förening med ett allmännyttigt ändamål och ideell verksamhet. En förening med allmännyttigt ändamål med ekonomiskt inriktad verksamhet. En förening med syfte att verka för sina medlemmars ekonomiska intressen men genom ideell verksamhet.

Vad krävs av en ideell förening?

En ideell förening bildas genom att minst tre personer bestämmer syfte och namn. Vill man registrera sin förening måste man skriva stadgar och välja en styrelse. Ideella föreningar registreras hos Skatteverket.

Share this post