Allmänning

Vilka bolagsformer ar bokforingsskyldiga?

Vilka bolagsformer är bokföringsskyldiga?

Enligt bokföringslagen är alla juridiska personer, det vill säga aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar bokföringsskyldiga. Skyldigheten gäller även fysiska personer som bedriver enskild näringsverksamhet (enskild firma).

Hur bokföra sociala avgifter?

Bokför löner till dina anställda De sociala avgifterna bokförs dels som en kostnad för företaget på konto 7510 Lagstadgade sociala avgifter och som en skuld till Skatteverket på konto 2731 Avräkning lagstadgade sociala avgifter.

Hur bokföra kapitalförsäkring i aktiebolag?

Företaget köper en kapitalförsäkring (nyckelperson) Kapitalförsäkringen ska redovisas som tillgång på konto [1385]. Företaget betalar [1930] en premie för en kapitalförsäkring [1385] som gäller en nyckelperson i företaget. Den är inte avdragsgill och bokförs som en anläggningstillgång.

Vad säger bokföringslagen om vad en verifikation ska innefatta?

Lag (2010:1514). 7 § Verifikationen skall innefatta uppgift om när den har sammanställts, när affärshändelsen har inträffat, vad denna avser, vilket belopp den gäller och vilken motpart den berör.

Vilka är bokföringsskyldiga enligt bokföringslagen?

Alla aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar är bokföringsskyldiga, liksom vissa stiftelser och ideella föreningar m. fl. Dessutom är alla enskilda personer och dödsbon som bedriver någon form av näringsverksamhet bokföringsskyldiga med undantag av de som hyr ut privatbostadsfastighet.

Vilka är Bokföringspliktiga?

Alla bokföringsskyldiga måste enligt lag följa bokföringslagen, varpå den senaste versionen trädde i kraft 1999. Lagen sträcker sig till alla aktiebolag, handelsbolag, ekonomiska föreningar och ideella föreningar samt till enskilda näringsidkare som är bokföringspliktiga.

Vem är redovisningsskyldig?

Att medel (pengar eller annan s k fungibel egendom, till exempel olja eller sand) mottagits med redovisningsskyldighet betyder helt enkelt att den som mottagit medlen måste redovisa för dem. De tillhör alltså någon annan. Om mottagaren sammanblandat medlen under solvens är det ingen fara.

Vad menas med konteras?

I din bokföring ingår det att kontera dina transaktioner/händelser. Att kontera betyder helt enkelt att du bokför händelsen och skriver ner vad det är som har hänt i din verksamhet. Innan du sätter igång med själva konterandet behöver du välja vilka bokföringskonton du ska använda.

Share this post