Allmänning

Hur har samernas rattigheter krankts?

Hur har samernas rättigheter kränkts?

En direkt effekt av att staten inte tagit sitt ansvar är de motsättningar och den diskriminering som finns i lokalsamhällena. Samer trängs undan, rättigheter urholkas, näringarna hotas och samer upplever diskriminering i sin vardag, i sina kontakter med skola, omsorg och lokala myndigheter.

Varför kan inte alla samer samiska?

Alla samer kan inte tala samiska vilket bland annat beror på att det saknats undervisning i och på samiska och att många inte överfört språket till nästa generation på grund av diskriminering av samer och stigmatisering av språket.

Hur har samiska påverkat svenskan?

Det samiska språket är mycket påverkat av samernas traditionella levnadssätt och är mycket rikt på ord som rör naturen och renskötseln. I renskötseln är samiskan väldigt användbart eftersom det har hundratals ord som rör just renar som inte finns i svenskan eller finskan.

Har samer särskilda rättigheter?

Sverige erkände samerna som urfolk 1977. Enligt folkrätten har urfolk särskilda rättigheter utöver de rättigheter som följer av ställningen som nationell minoritet. Det handlar om rätt till självbestämmande och rätt till de landområden de traditionellt bebor.

Vilka särskilda rättigheter har samerna idag?

Sverige har erkänt samerna som eget folk i grundlagen. Renskötselrätten har samma status som rätt till egendom i övrigt. Dessa rättigheter bekräftas i FN:s konvention om mänskliga fri- och rättigheter från 1966, där alla folk ges rätt till självstyre. Detta har förtydligats i det internationella arbetet med folkrätten.

Kan alla samer svenska?

På många håll inom Sápmi pågår ett språkbyte som är långt framskridet. Det svenska majoritetsspråket dominerar. Samiskan tenderar att vara ett språk man talar i hemmet. De allra flesta äldre samer har aldrig eller endast bristfälligt fått lära sig att läsa eller skriva i skolan på sitt eget modersmål.

Hur har samiska påverkats och utvecklats?

Finska och samiska härstammar troligen från ett gemensamt samiskt-finskt urspråk som talades för ca 4000 år sedan. Ur detta språk utvecklades ur-finska och ur-samiska för cirka 3 000 år sedan. Samiskan antas ha varit ett ganska enhetligt språk vid den tiden, men senast på 800-talet e.Kr.

Share this post