Ny

Vad kostar el och vatten?

Vad kostar el och vatten?

Nyheter Trots låg ränta och inflation har kostnaden för el, värme, avfall och vatten höjts. Mellan landets dyraste och billigaste kommun skiljer det 900 kronor i månaden….Kostnaderna för att bo i lägenhet fortsätter att öka.

Kommun Berg
Vatten-Avlopp 80,4
El 83,2
Fjärrvärme 150,3
Totalt per kvadrat 342,6

Elkostnaden var under 2020 i genomsnitt 211 öre per kilowattimme för mindre lägenheter (årsförbrukning 1000-2499 kWh) och 179 öre per kilowattimme för större lägenheter (årsförbrukning 2500-4999 kWh). Siffrorna inkluderar elnätsavgifter, elpris och skatter och avser lägenheter där värme ingår i hyran/månadsavgiften.

Vad kostar vatten och el lägenhet?

Fjärrvärmen står för närmare hälften av den totala taxekostnaden. Ungefär en tredjedel av hyran består av taxor och avgifter för värme, el, vatten och avfall. I en genomsnittlig lägenhet på 67 kvm uppgår taxorna till drygt 2 000 kronor per månad. Men det skiljer mycket mellan kommunerna.

Hur mycket kostar värme och vatten?

Vad kostar varmvattnet om jag tar ett bad? Det går åt 0,00116 kWh att värma 1 liter vatten 1 grad. Om man antar att vattnet värms från 7 till 40 grader och badkaret rymmer 300 liter så går det alltså åt 11,48 kWh. Själva vattnet kostar ungefär 10 kr om du är ansluten till vårt vatten- och avloppsnät.

Hur mycket kostar det att bo i ett hus?

Här kan även kostnader för sotning och försäkringar ingå mm. Hur höga dessa kostnader är beror naturligtvis på hur hög förbrukning du har och var du bor i landet men generellt kan du räkna med omkring 30 000 – 40 000 kronor per år för en genomsnittsvilla.

Vad kostar el till en lägenhet?

En normal elkostnad för lägenhet brukar bli betydligt mindre än för hus. För en etta eller mindre tvåa, ligger kostnaden för elen på ca 2,5 kr/kWh. För en större lägenhet är priset ca 2,15 kr/kWh. Detta är ett medelvärde inkluderat energiskatter, elnätsavgifter, medelvärdet på elpris och moms.

Hur mycket kostar vatten och värme i månaden?

Priset vi debiterar dig baseras på våra leverantörers priser på vatten och värme. Det är svårt att på förhand säga vad din individuella vattenkostnad blir. Ett ungefärligt riktmärke är omkring 150–200 kr/person och månad. I genomsnitt har varje person i Sverige en vattenförbrukning på cirka 140 liter per dygn.

Hur mycket kostar värme i en lägenhet per år?

Vad är normal energiförbrukning för en lägenhet? En lägenhet förbrukar ungefär 2500 kWh per år (exklusive värme), vilket motsvarar cirka 490 kronor i månaden. Hur mycket är en kilowattimme?

Share this post