Rekommendationer

Vilka lagar kan hedersrelaterat vald bryta mot?

Vilka lagar kan hedersrelaterat våld bryta mot?

De enda brotten som per definition är hedersbrott är brott mot lagen (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor, äktenskapstvång och barnäktenskapsbrott enligt 4 kap. 4 c § brottsbalken, vilseledande till äktenskapsresa enligt 4 kap.

Hur kan man förhindra hedersmord?

Regeringen genomför en samlad, flerårig satsning för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen arbetar för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma rätt till kroppslig integritet.

Vad menas med hedersrelaterad problematik?

I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Det här kallas heder. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck.

Vad menas med hedersrelaterade brott?

Beskrivning av hedersrelaterade brott Hedersrelaterad brottslighet är brott som helt eller delvis begåtts för att bevara eller återupprätta en persons eller familjs, släkts eller annan liknande grupps anseende utifrån en föreställning om heder.

Hur kan offren skyddas från hedersvåld?

Utreseförbud. Socialnämnden kan ansöka om utreseförbud för barn som löper stor risk att tas med utomlands för barnäktenskap eller könsstympning. Då är det förvaltningsrätten som beslutar. Socialnämnden kan ta beslut om tillfälligt utreseförbud om det behövs och det inte finns tid till att vänta på rättens beslut.

Hur kan man motverka hederskultur?

Så vill regeringen motverka hedersförtryck I arbetet mot mäns våld mot kvinnor ingår bland annat hedersrelaterat våld och förtryck. Den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor ska långsiktigt stärka regeringens arbete och prioritera förebyggande arbete.

Vad är en Straffskärpningsgrund?

Straffskärpningsgrunden omfattar brott där motivet varit att bevara eller återupprätta en enskild persons heder eller en hel familjs, släkts eller liknande grupps heder.

Hur många drabbas av hedersrelaterat våld?

Forskare har konstaterat att 2017 låg siffran på 240 000 drabbade. I och med den kraftiga invandring som har bedrivits de senaste fem åren har hedersförtrycket ökat markant i samhället bland de med invandrarbakgrund. Men det finns även bland andra och tredje generationens invandrare som anammar hederskulturen.

Vad kan samhället göra för att motverka kulturkrockar och hedersrelaterat våld?

4 sätt att undvika en kulturkrock

  1. Gör research innan du åker. Ta reda på vilken religion invånarna i landet utövar, vad de har för traditioner och om det finns några viktiga artighetsfraser som du behöver lära dig.
  2. Lär dig de viktigaste fraserna.
  3. Visa respekt mot annorlunda seder och bruk.
  4. Prata med människor på stan.

Hur många hedersmord har skett i Sverige?

Det finns inga exakta siffror på hur många i Sverige som lever i hedersvåld och förtryck. Uppskattningar som gjorts av forskare pekar på att minst 200 000 unga i Sverige har en sådan tillvaro, men att mörkertalet troligen är stort.

Share this post