Hur ärvs alzheimer?
Alzheimer i släkten Ungefär hälften av de som drabbas av Alzheimer i ung ålder (<50 år) har den familjära formen. I Sverige känner vi idag till cirka 10 familjer med ärftlig Alzheimer. I de fall en förälder eller ett syskon diagnostiserats med en ärftlig form av Alzheimer är risken att du själv drabbas 50 procent.
Barn till en förälder med en alzheimermutation löper 50 procent risk att själv insjukna. I vissa fall kan ett blodprov avslöja om man ärvt det skadade anlaget och därmed kommer att utveckla sjukdomen. Sådana anlagstester, på fackspråk presymptomatisk genetisk testning, utförs vid den genetiska enheten.
Vilka personlighetsdrag kan öka risken för alzheimer?
Kvinnor som är oroliga, stresskänsliga och/eller lynniga i medelåldern löper högre risk att senare i livet utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin, där 800 kvinnor följts under nära 40 år.
Vilka demenssjukdomar är ärftliga?
Detta är en informationsfolder från Mottagningen för Ärftliga Demenssjukdomar….Demenssjukdom och ärftlighet
- Alzheimers sjukdom.
- Vaskulär demens.
- Frontallobsdemens.
- Lewykroppsdemens.
- Parkinsonsdemens.
- Creutzfeld-Jakobs sjukdom.
- ALS (Amyotrofisk lateralskleros)
Vilka drabbas av Alzheimers?
Alzheimers sjukdom är en av de vanligaste demenssjukdomarna. Sjukdomens förekomst samvarierar starkt med ålder och vanligtvis drabbas människor äldre än 65 år av sjukdomen. Det finns även fall av Alzheimers sjukdom i lägre åldrar och man kan få i mycket sällsynta fall sjukdomen redan vid 50 års ålder.
Kan ungdomar få demens?
De allra flesta som får en demensdiagnos är äldre, dvs. över 65 år, men även yngre kan drabbas. Sjukdomen är densamma men det faktum att de befinner sig mitt i livet, med jobb och familj, gör att både de drabbade och deras anhöriga behöver särskilt stöd.