Innehållsförteckning
- 1 Vad händer om företaget inte betalar ut lön?
- 2 Vad gör man om man inte får ut sin lön?
- 3 Hur länge får lönen vara försenad?
- 4 Vad händer om jag inte får min lön i tid?
- 5 Vilken tid på dagen får man lön?
- 6 Vad omfattar lönegarantin?
- 7 Har arbetsgivaren rätt att kräva tillbaka lön?
- 8 Måste man betala tillbaka om man får för mycket lön?
Vad händer om företaget inte betalar ut lön?
Om du inte får din lön från din arbetsgivare, ska du agera direkt. Dröjer du med att sammanställa ett underlag för att driva in lönefordran riskerar du att gå miste om ersättning som du har rätt till. Du kan ta hjälp av Ledarna för att driva in din lönefordran, det är en tjänst som ingår i ditt medlemskap.
Vad gör man om man inte får ut sin lön?
Kontakta arbetsgivaren och fråga varför du inte fått betalt. Plocka fram underlag som styrker din anställning, som anställningskontrakt och lönespecifikation. Hittar du inte dessa kan du använda deklarationsuppgifter. Ta kontakt med Unionens rådgivning och begär hjälp.
Är det olagligt att inte betala ut lön?
Att betala ut lön är en av arbetsgivarens främsta skyldigheter. Enligt 4 § Lag (1982:80) om anställningsskydd begår arbetsgivaren ett avtalsbrott om han inte betalar ut lön och arbetstagaren kan dessutom frånträda sin anställning utan uppsägningstid.
Hur länge får lönen vara försenad?
Du som är anställd får pengar från länsstyrelsen om arbetsgivaren går i konkurs, det kallas statlig lönegaranti. Det går att få ersättning för utebliven lön som är intjänad inom tre månader innan konkursansökan lämnades till tingsrätten, inte tidigare. Om bolaget sätts i konkurs blir alla anställda uppsagda.
Vad händer om jag inte får min lön i tid?
Om det inte handlar om administrativt strul bör man kontakta Unionen för att få hjälp att driva in lönen. – Vi börjar med att skicka ett kravbrev till arbetsgivaren som då har sju dagar på sig att betala ut lönen. Om lönen inte har kommit efter det får arbetsgivaren en betalningsuppmaning via delgivning.
Hur långt tillbaka kan man kräva lön?
Bestämmelserna återfinns i preskriptionslagen, semesterlagen och lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Inom arbetsrätten gäller generellt en preskriptionstid på 10 år för lönefordringar. Undantag görs dock för semesterlön och semesterersättning som omfattas av 2 års preskription.
Vilken tid på dagen får man lön?
Det vanligaste datum för utbetalning är den 25:e i varje månad. Vilken dag som lönen ska betalas ut på arbetsplatsen står normalt i ditt anställningsavtal.
Vad omfattar lönegarantin?
Vad lönegaranti är och vad den omfattar Lönegaranti innebär att staten för en viss tid och upp till ett visst belopp går in och betalar arbetstagarens fordringar på lön m.m. hos en arbetsgivare som har försatts i konkurs.
Vad ersätter lönegarantin?
Sammanfattningsvis finns lönegarantin alltså till för att ersätta: Intjänad lön för tiden innan rekonstruktionen, dock max tre månader. Intjänad semesterersättning för föregående samt nuvarande år. Semestersättning och uppsägningslön för tiden efter rekonstruktionen eller konkursen enligt Lagen om anställningsskydd ( …
Har arbetsgivaren rätt att kräva tillbaka lön?
Kan arbetsgivaren verkligen kräva det? Svar: Huvudregeln är att om man fått en felaktig lön utbetald ska den betalas tillbaka till arbetsgivaren. Det finns ett undantag i det fall att arbetstagaren varit i god tro, det vill säga varken insett eller kunnat inse att betalningen var felaktig.
Måste man betala tillbaka om man får för mycket lön?
Grundregeln är att felaktig lön ska betalas tillbaka, lämpligen genom att man kommer överens om en avbetalningsplan, om det gäller större belopp. Den som förbrukat en felaktig löneutbetalning i god tro, kan dock slippa betala tillbaka.