Populära

Kan man ga fran itp1 till ITP2?

Kan man gå från itp1 till ITP2?

Viktigt att veta om val av alternativ ITP Den anställde kan inte återgå till ITP 2 för hela lönen under pågående anställning. Den anställde kan gå över till ITP 1 eller byta variant av alternativ ITP (från alternativ ITP utanför ITP-planen till alternativ ITP via ITPK eller tvärtom).

Vad händer om jag byter från ITP2 till itp1?

Om du ändå vill lämna ITP 2 Men om du ändå funderar på att lämna ITP 2 är valmöjligheterna de här: Helt och hållet lämna ITP 2 och istället gå över till ITP 1. Byta ut delar av din ITP 2 mot kompletterande inbetalningar till ITPK. Byta ut delar av ITP 2 mot en alternativ pensionslösning utanför ITP-planen.

Är ITP1 eller ITP2 bäst?

En ny ITP-plan gäller från och med 2007. Den innebär att samtliga anställda som är födda 1979 eller senare ska ha en helt premiebestämd pension, ITP1, från och med 25 års ålder. De som är födda 1978 eller tidigare har kvar den gamla, men väsentligt förbättrade ITP-planen som nu kallas ITP2.

Vad är bäst itp1 eller 2?

Vem ska ha ITP 1 och vem ska ha ITP 2? I ITP-avtalet står det vem som ska ha ITP 1 och vem som ska ha ITP 2 och så här säger huvudregeln: Den premiebestämda ITP 1 gäller för anställda som är födda 1979 eller senare. Den förmånsbestämda ITP 2 gäller för anställda som är födda 1978 eller tidigare.

Vilket skydd ger ITP-avtalet?

ITP-avtalet gäller för dig som arbetar i ett privat eller statligt ägt bolag. Anställda i PostNord har dock ett eget pensionsavtal, ITP-P. ITP-avtalet omfattar ålderspension och sjukpension, liksom skydd för efterlevande.

Vad innebär alternativ ITP?

Om du tjänar över vad som motsvarar tio inkomstbasbelopp, kan du komma överens med din arbetsgivare om andra alternativa lösningar än den generella ITP -pensionen. En alternativ ITP-lösning omfattar lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp och kan även omfatta ITPK. Lösningen brukar även kallas ”tiotaggarlösning”.

Vad händer med pensionen när du dör?

Vad händer med pensionen när du dör? Pension och ersättningar från Pensionsmyndigheten betalas ut till dödsboet för hela månaden då dödsfallet inträffade. Därefter upphör betalningen.

Vad finns kvar på pensionskontot efter dödsfall?

Det som finns kvar på pensionskontot efter dödsfallet blir så kallade arvsvinster. När en person dör fördelas pengar på dennes pensionskonto ut i form av arvsvinster till de som lever i samma ålder.

Har du frågor innan du blir uppsagd?

Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Share this post