Frågor

Vad galler vid aterinsjuknande?

Vad gäller vid återinsjuknande?

Om en arbetstagare blir sjuk igen (återinsjuknande) inom fem kalenderdagar från det att föregående sjukperiod avslutats räknas dagar med sjuklön i de olika perioderna samman. För den som inte har rätt till sjuklön gäller socialförsäkringsbalken (SFB) och dess regler om sjukpenning.

Vad händer när man varit sjukskriven i ett år?

Vad händer om jag fortfarande är sjukskriven efter 1 år? Du som har haft sjukpenning i 364 dagar behöver ansöka på nytt för att fortsätta få sjukpenning. Det finns två nivåer du kan ansöka om; sjukpenning på fortsättningsnivå eller sjukpenning på normalnivå.

När räknas ny sjukperiod?

Om det har gått fem kalenderdagar eller mer när medarbetaren blir sjuk igen, får hen en ny karensdag och en ny sjuklöneperiod påbörjas. Om medarbetaren blir sjuk igen inom fem kalenderdagar från att en tidigare sjukperiod har avslutats, så räknas de dagarna ihop till en och samma sjuklöneperiod.

Hur länge har du rätt till sjukpenning?

Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?

Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.

Hur mycket får du i din sjukpenninggrundande inkomst?

Första året du är sjuk får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst i sjukpenning. Om du är sjukskriven längre än ett år sänks din sjukpenning till knappt 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Men om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare.

Hur ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren?

Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren. Om du är deltidsarbetslös ska du också sjukanmäla dig till Försäkringskassan. 2. Ansök om ersättning för karensavdrag. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget från första sjukdagen från och med 11 mars 2020 och framåt.

Share this post