Rekommendationer

Nar behover arbetsgivare inte betala sjuklon?

När behöver arbetsgivare inte betala sjuklön?

Du är inte skyldig att betala sjuklön för tid innan medarbetaren har sjukanmält sig. Det gäller dock inte om medarbetaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig. I så fall ska hen sjukanmäla sig så fort hindret har upphört. Det är du som arbetsgivare som bedömer om medarbetaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig.

Hur räknas sjuklöneperioden?

Du räknar ihop dagarna från den tidigare sjukperioden med dagarna i den nya sjukperioden så att de tillsammans blir 14 dagar. Du räknar alltså inte med dagarna när medarbetaren var frisk och arbetade. Tänk på att det inte kan göras mer än ett helt karensavdrag för en sjuklöneperiod på 14 dagar.

Varför är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön?

Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.

Vad krävs för att få rätt till sjuklön?

Sjukanmälan. För att den anställde ska ha rätt till sjuklön krävs en sjukanmälan. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Du har även möjlighet att få ett uttalande från Försäkringskassans läkare.

När får du lagstadgad sjuklön?

Från arbetsgivaren får du lagstadgad sjuklön de första 14 dagarna, förutom ett karensavdrag som motsvarar 20 % av den genomsnittliga veckoarbetstiden. Efter karenstiden till och med dag 14 i sjukperioden betalar din arbetsgivare en sjuklön som är 80 procent av lönen, oavsett vad du tjänar.

Hur många dagar karens vid sjukdom?

Om du har varit sjuk och blir sjuk igen inom fem kalenderdagar, gör inte din arbetsgivare ett nytt karensavdrag. Sjuklöneperioden räknas samman med den tidigare och kan bli högst 14 dagar totalt. Eftersom du inte får ett nytt karensavdrag så ska du inte söka om ersättning för karens igen.

Hur räknar man ut sjuklönen?

Sjuklönen motsvarar 80 % av den lön och eventuella förmåner som den anställde har i sin anställning. Den anställde har rätt till sjuklön under de första 14 kalenderdagarna i varje sjukperiod, och sjuklönen betalas ut för de dagar som den anställde skulle ha arbetat.

Kan man vara anställd utan sjuklön?

Som arbetstagare har du rätt till sjuklön från och med anställningstidens första dag om den avtalade anställningen är tänkt att vara längre än en (1) månad (3 § första stycket SjukL). Vid kortare anställningar (behov/visstid) kan rätten till sjuklön utebli i vissa fall.

Hur många timmar för att slippa karens?

Enligt några är karensdagen din första sjukdag, oavsett om du varit sjuk i åtta timmar eller i två och en halv. Och då ska sjuklön utgår från och med andra dagen. Enligt andra är karensdagen åtta timmar, vilket då innebär att är du sjuk fyra timmar en dag så räknas karensen även fyra timmar under andra dagen.

Share this post