Populära

Nar kan en ansokan avvisas?

När kan en ansökan avvisas?

Att en myndighet avvisar ett ärende innebär att ärendet inte ens prövas i sak. Anledningen kan till exempel vara att ett överklagande kommit in efter att tiden för överklagande gått ut eller att en ansökan kommit in till fel myndighet (se till exempel 45 § förvaltningslagen).

Kan en ansökan avvisas med anledning av att det saknas underlag?

10 § SFB anges att om en ansökan är så ofullständig att den inte kan läggas till grund för någon prövning i sak ska den handläggande myndigheten avvisa den. Enligt 110 kap.

Var regleras myndigheternas serviceskyldighet?

Det framgår av förvaltningslagen att myndigheter ska se till att kontakter med enskilda blir smidiga och enkla. En myndighet ska hjälpa den enskilde så att hen kan tillvarata sina intressen. Hjälpen i fråga ska ges i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till bland annat den enskildes behov.

Vilka är de två huvudtyper av beslut som kan fattas under själva handläggningen av ett ärende?

28 § Ett beslut kan fattas av en befattningshavare ensam eller av flera gemensamt eller automatiserat. Vid den slutliga handläggningen kan föredragande och andra befattningshavare medverka utan att delta i avgörandet.

Kan man överklaga avvisningsbeslut?

Har skrivelsen kommit in för sent ska nämnden avvisa den (med vissa undantag). Ett sådant avvisningsbeslut kan överklagas (45 § FVL). Nämnden ska även ta ställning till om beslutet ska omprövas om det visat sig vara uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning (38 §).

Vad innebär förvaltningsrättsliga ärenden?

Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.

Hur skriver man ett yttrande till tingsrätten?

Här skriver du vad du vill ha. Skriv hur du vill att ditt beslut ska ändras. Här skriver du varför du tycker att beslutet är fel och varför du har rätt att få den hjälp som du har sökt. Om du har intyg som styrker dina argument skickar du med dem.

Vad innebär Serviceskyldigheten?

Alla myndigheter är enligt förvaltningslagen (FL) skyldiga att lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde.

Vad är Serviceskyldighet?

Sammanfattning: Serviceskyldigheten enligt förvaltningslagen avser allt från att snabbt lämna uppgifter om något, ta emot besök och telefonsamtal till att bistå med tolkning och översättning till den som behöver sådan hjälp. Varje myndighet ska se till att kontakterna med enskilda blir smidiga och enkla.

Share this post