Frågor

Vem utfor hedersmord?

Vem utför hedersmord?

Manliga offer för hedersmord är ovanliga och förekommer bara när både kvinnan och mannen dödas. Majoriteten av hedersbrott utförs av en person i släktens manliga släktled såsom fader, bror, farfar eller farbror. som utför gärningen. Andra gärningsmän är kan inkluderar systrar, ingifta, grannar och vänner.

Hur vanligt är hedersmord i Sverige?

Det finns inga exakta siffror på hur många i Sverige som lever i hedersvåld och förtryck. Uppskattningar som gjorts av forskare pekar på att minst 200 000 unga i Sverige har en sådan tillvaro, men att mörkertalet troligen är stort.

När är Sture Bergwall född?

Den 19 mars 2014 meddelade Förvaltningsrätten i Falun att Sture Bergwall skulle få lämna Säters sjukhus för fortsatt villkorad behandling i öppenvård. Den 16 april 2015 meddelades det att Sture Bergwall var utskriven från den psykiatriska öppenvården.

Hur många mord Thomas Quick?

Thomas Quick var Sveriges genom tiderna värste seriemördare. Han dömdes för åtta mord och erkände många fler. Men han ljög, han fantiserade. I boken avslöjar Sture Bergwall hur det gick till när hans alias Thomas Quick föddes och dog.

Vad är Sture Bergwall skyldig till?

Sture Bergwall dömdes till psykiatrisk vård 1991. Under vårdtiden på Säters sjukhus erkände han sig skyldig till ett 30-tal mord. Han dömdes senare för åtta. Bergwall friades formellt för alla mord 2013.

Hur många Balkongflickor?

Nio flickor har fallit/hoppat/knuffats från balkonger i Sverige det senaste året. Hur är det möjligt? Hedersrelaterat förtryck är ett problem för många unga.

När frikändes Thomas Quick?

Hösten 1992 uppgav Säterpatienten Thomas Quick plötsligt och oväntat att han låg bakom Johans försvinnande. Först 2001 åtalades och dömdes Quick för mord på Johan. Efter att ha tagit tillbaka erkännandet fick han resning och frikändes i augusti 2012.

Hur många år satt Thomas Quick i fängelse?

Thomas Quick kallades Sveriges värsta seriemördare. Han satt inlåst i nästan 20 år på ett rättspsykiatriskt sjukhus. Där sitter dömda kriminella som är för psykiskt sjuka för att sitta i fängelse. Men 2008 gjorde journalisten Hannes Råstam en dokumentärfilm på Sveriges Television.

Var Quick skyldig?

Det blev en sanning: Sture Bergwall hade lyckats lura hela rättsväsendet att han var en seriemördare. Han hette Thomas Quick på 1990-talet när han dömdes för åtta mord, men han hade dömts oskyldig. Det var en präktig rättsskandal, kanske den värsta någonsin i vårt land. Det fanns bara en hake.

Share this post