Trendig

Vilka rattigheter har de nationella minoriteterna?

Vilka rättigheter har de nationella minoriteterna?

Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk. Myndigheterna ska lyssna på de nationella minoriteterna och ta hänsyn till deras behov.

Vilka rättigheter har romani chib?

Du ska kunna få åtminstone en del av omvårdnaden inom äldreomsorgen på finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska, om kommunen har tillgång till personal med sådana språkkunskaper. Kommuner och myndigheter är skyldiga att informera dig som tillhör en nationell minoritet om dina rättigheter.

Vad är fördelen med minoritetsspråk?

Den 1 januari 2010 fick minoritetsgrupperna stärkta rättigheter genom en ny lag. Lagen går i korthet ut på att minoritetsspråken skall skyddas och främjas. Rätten till delaktighet och inflytande stärks också i den nya lagen. De nationella minoriteterna ska också kunna få stöd att behålla sin kultur.

Vilka talar jiddisch i Sverige?

Man beräknar att det finns 20 000-25 000 judar i Sverige och cirka 3 000 av dem kan prata jiddisch. För en del är det modersmål. Ofta är kunskaperna mer begränsade.

Vad är ett förvaltningsområde minoriteter?

Ett förvaltningsområde är en plats i Sverige där man kan prata och skriva på finska, meänkieli eller samiska till myndigheter och domstolar. Kommuner och landsting är exempel på myndigheter. Olika kommuner och landsting är förvaltningsområde för olika språk.

Vad är syftet med förvaltningsområde?

Den ger samtliga nationella minoriteter utökade rättigheter till bland annat information och inflytande. Barns och ungas möjligheter till inflytande ska främjas särskilt. Från samma datum blir också kommuner och landsting skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete.

Hur har minoriteten behandlats i Sverige?

De nationella minoriteterna har i perioder blivit dåligt behandlade i Sverige. En del grupper har till exempel tvingats flytta, inte fått tala sitt språk eller tvingats lämna ifrån sig sina barn.

Vilka problem demokrati kan medföra för minoriteter i samhället?

Rasism mot och förakt för samer har förekommit under lång tid i Sverige. Idag kan detta ta sig i uttryck genom att samer blir utsatta för kränkande behandling, nedlåtande rasistiska kommentarer eller diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.

Varför är inte arabiskan ett officiellt minoritetsspråk i Sverige?

Om arabiskan i framtiden får status som ett nationellt minoritetsspråk avgörs dock inte bara av hur länge det talats i landet, utan också om vilket behov av skydd och främjande språket har och hur gruppen arabisktalande själva förhåller sig till sin språkliga och kulturella gemenskap.

Share this post