Trendig

Vad kan handa om en arbetsgivaren inte uppfyller informationsplikten?

Vad kan hända om en arbetsgivaren inte uppfyller informationsplikten?

Enligt domstolen är ett villkor om skyldighet att arbeta övertid när arbetsgivaren begär det ett sådant väsentligt villkor som omfattas av informationsplikten enligt direktivet. Förarbetena till bestämmelsen ger inte uttryckligt besked om hur regeln skall tolkas.

Kan man tvinga någon att testa sig?

Men om arbetsgivaren kräver att man testar sig, måste man då göra det? Arbetsgivaren och facket kan komma överens om antikroppstester eller andra typer av hälsotester i ett lokalt kollektivavtal . Det kan också avtalas i ett enskilt anställningsavtal .

Hur många semesterdagar får man spara elektriker?

Du har alltid rätt till 25 semesterdagar per år – betalda eller obetalda. Du har möjlighet att spara de betalda semesterdagar du har utöver 20 dagar. Enligt lagen får du spara de överskjutande dagarna till ett annat år, dock högst i fem år.

Vilka omfattas av byggavtalet?

Ditt kollektivavtal Byggnads organiserar alla yrkesgrupper inom bygg och anläggning samt alla yrkesgrupper som omfattas av VVS-, kyl-, isolerings-, entreprenadmaskin-, plåt- och glasavtalen.

Hur lång uppsägningstid har jag elektriker?

§ 1 Uppsägningstid Vid visstidsanställning gäller dock en månads uppsägningstid från arbetstagarens sida.

Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet?

Informationsskyldigheten innebär två saker: dels att arbetsgivaren på eget initiativ ska informera fackförbunden, dels att fackförbunden har rätt att ta del av handlingar. Arbetsgivaren ska löpande informera fackförbunden om verksamhetens utveckling och riktlinjerna för personalpolitiken.

Hur många semesterdagar sparar man per månad?

Med 25 dagars semester tjänar du in drygt två betalda semesterdagar per anställningsmånad. Exempel: Om du anställs den 1 januari arbetar du 90 dagar fram till och med den 31 mars. Du har då rätt till sju betalda semesterdagar nästkommande semesterår som börjar den 1 april.

Måste man ha kollektivavtal Byggnads?

Måste jag teckna kollektivavtal? Kollektivavtalet är en frivillig överenskommelse mellan ditt företag och Byggnads.

Vilka ingår i Byggnads?

Byggnads är fackföreningen för alla byggnadsarbetare. Tillsammans är vi över 100 000 starka, stolta och trygga medlemmar. 6 000–7 000 av dem har ett eller flera fackliga förtroendeuppdrag. Som fackförening arbetar vi för bättre löner och säkrare arbetsmiljö.

Share this post