Rekommendationer

Vad ar en trafiksignal?

Vad är en trafiksignal?

En trafiksignal är en ljus- eller ljudsignal som reglerar trafik. Signalens olika lägen talar om för trafikanter hur de ska bete sig i trafiken. Trafiksignaler gör inte bara biltrafiken mycket säkrare utan skyddar också fotgängare.

Vad är grundregeln i trafikförordningen?

Grundregeln i trafikförordningen ställer samma krav på alla trafikanter – att vi skall vara så omsorgsfulla och varsamma som omständigheterna kräver för att trafikolyckor inte skall inträffa. Det ingår också i trafikanternas skyldigheter att visa hänsyn, inte bara sinsemellan, utan också gentemot barn, gamla och funktionshindrade.

Vad är Trafikverkets roll?

Trafikverkets roll. Trafikverket föreskriver om hastighetsbegränsning till 80, 90, 100, 110 eller 120 kilometer i timmen. Trafikverket meddelar också föreskrifter om att en allmän väg eller del av en sådan ska tillhöra bärighetsklass 2, 3 eller 4 istället för bärighetsklass 1.

Vad är antalet dödsfall i trafiken?

Antal döda: 200–300 per år. Svårt skadade: 3 000 per år. Lindrigt skadade: 20 000 per år. 20 % av dödsfallen i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. 15 % av befolkningen står för 50 % av alla trafikolyckor, de så kallade ”olycksfåglarna”. 40 % av alla som dör i trafiken använde inte säkerhetsbälte.

Hur många är de som dör i trafiken?

Svårt skadade: 3 000 per år. Lindrigt skadade: 20 000 per år. 20 % av dödsfallen i trafiken är alkohol- eller drogrelaterade. 15 % av befolkningen står för 50 % av alla trafikolyckor, de så kallade ”olycksfåglarna”. 40 % av alla som dör i trafiken använde inte säkerhetsbälte. 80 % av alla som dör i bilolyckor är män.

Vilka trafikregler finns i trafikförordningen?

Trafikregler. Trafikreglerna gäller överallt, både på vägarna och i terrängen – och terräng är enligt trafikförordningen allt som inte är väg. De gäller alla trafikanter. De generella trafikreglerna finns i trafikförordningen (1998:1276). Trafikverket och kommunerna meddelar föreskrifter om bland annat hastigheter och bärighetsklass.

Share this post