Får man jobba övertid när man är sjukskriven?
Nej, sjukskrivningen är till för din återhämtning, rehabilitering och läkning. Den är således inte till för att du ska arbeta extra. Inte ens om övertidsarbetet är av beordrad karaktär.
Kan en arbetsgivare neka sjuklön?
Om din arbetsgivare inte vill bevilja dig sjuklön kan du istället ansöka om att få sjuklön från Försäkringskassan. Detta kallas sjuklönegaranti och betalas ut om du och din arbetsgivare inte kommer överens om dina anställningsförhållanden eller din arbetsförmåga.
Vem bestämmer arbetstider vid sjukskrivning?
Om du är sjuk en längre tid får du en egen handläggare. Hen hjälper dig med allt som rör din sjukpenning, som till exempel att planera för hur du ska komma tillbaka till jobbet. Om du behöver stöd för att komma tillbaka till jobbet ska din arbetsgivare hjälpa dig.
Vem har inte rätt till sjuklön?
Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.
Hur länge har du rätt till sjukpenning?
Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.
Kan du ansöka om sjukpenning på mina sidor?
Ansök på Mina sidor. När du sjukanmält dig kan du logga in på Mina sidor och ansöka om sjukpenning. Ansök om sjukpenning (inloggning) 3. Skicka in läkarintyg. Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.
När får du lagstadgad sjuklön?
Från arbetsgivaren får du lagstadgad sjuklön de första 14 dagarna, förutom ett karensavdrag som motsvarar 20 % av den genomsnittliga veckoarbetstiden. Efter karenstiden till och med dag 14 i sjukperioden betalar din arbetsgivare en sjuklön som är 80 procent av lönen, oavsett vad du tjänar.
Hur mycket får du i din sjukpenninggrundande inkomst?
Första året du är sjuk får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst i sjukpenning. Om du är sjukskriven längre än ett år sänks din sjukpenning till knappt 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Men om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare.