Frågor

Vad ar kryptogen stroke?

Vad är kryptogen stroke?

Kryptogen stroke är en subgrupp till ischemisk stroke där man har uteslutit olika sorters orsaker och denna grupp utgör nästan 25% av ischemiska stroke. PFO (patent foramen ovale – öppetstående foramen ovale) är en förbindelse mellan hjärtats förmak som förekommer hos 20–25% av befolkningen, dvs en normalvariant.

Vad är PFO?

Foramen ovale är en del av fostercirkulationen och fungerar då som en förbindelse mellan höger och vänster förmak. Detta möjliggör för syrerikt blod att ta sig direkt från vensidan till vänster förmak och ut i stora kretsloppet utan att först passera lungorna.

När stängs foramen ovale?

PFO (Patent Foramen Ovale / Öppetstående foramen ovale) är en glipa i förmaksväggen som normalt ska slutas under fostertiden. Det innebär att det inte finns något hål med konstant flöde men en möjlighet att öppna en förbindelse mellan förmaken.

Vad är Lakunär infarkt?

Lakunära infarkter är små infarkter belägna centralt i hjärnan, och beror på kärlförändringar i de penetrerande blodkärlen. De är associerade med vissa kliniska symptom, så kallade lakunära symptom.

Vad innebär hål i hjärtat?

Förmaksseptumdefekt innebär att det finns ett hål i skiljeväggen mellan hjärtats två förmak. Blod från vänster förmak går över till höger sida. Det ökar belastningen på höger kammare och blodflödet till lungorna ökar. Förmaksseptumdefekt kallas också atriumseptumdefekt, ASD.

Vad är ASD hjärta?

Förmaksseptumdefekt (ASD-secundum; secundum atrial septal defect) är ett medfött hjärtfel som består i en defekt i förmaksskiljeväggen. Defekten sitter vanligen i fossa ovalis-området. Hålets storlek kan variera avsevärt.

Vad gör man åt blåsljud på hjärtat?

Blåsljud från hjärtat upptäcks oftast vid en läkarundersökning och är vanligast i åldern två till fyra år. De flesta som har blåsljud har inget fel på hjärtat, får inga besvär och behöver ingen behandling.

Kan blåsljud på hjärtat försvinna?

Blåsljudet försvinner av sig självt när omställningen är klar. I sällsynta fall, hos ungefär ett barn av 100, beror blåsljudet på ett hjärtfel, till exempel: problem med hjärtats klaffar (antingen att de läcker när de är stängda, eller att öppningen är så trång när de är öppna att blodet får svårt att passera)

Vad betyder Lakunär?

Vad är trombektomi?

Trombektomi är ett ingrepp där en blodpropp tas ut med hjälp av tunna verktyg som förs in via blodkärlen. Syftet med ingreppet är att återupprätta blodflödet för att rädda den påverkade delen av hjärnan efter en stroke.

Vad är Kammarseptumdefekt?

Ventrikelseptumdefekt (VSD), även känt som kammarseptumdefekt, innebär att det föreligger ett hål mellan hjärtats kamrar. VSD är det vanligaste medfödda hjärtfelet och förekommer hos ca 0,3 % av levande födda barn. Många VSD spontansluts under barndomen och förekomsten i vuxen befolkning är lägre än bland barn.

Kan man ha hål i hjärtat?

De vanligaste typerna av medfödda hjärtfel är hål i förmaks- eller kammarskiljeväggen. Ett hål i skiljeväggen mellan hjärtats båda förmak kallas förmaksseptumdefekt (ASD). Vid förmaksseptumdefekt flödar blodet från det vänstra till det högra förmaket, vilket leder till ett ökat lungblodflöde.

Share this post