Ny

Nar kan arbetsgivaren begara sjukintyg?

När kan arbetsgivaren begära sjukintyg?

När det finns särskilda skäl, till exempel vid mycket sjukfrånvaro, har arbetsgivaren rätt att begära sjukintyg från första dagen. Överenskommelsen om förstadagsintyg ska vara skriftlig och gälla under en begränsad period.

När kan arbetsgivare kräva förstadagsintyg?

Om det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren enligt sjuklönelagen begära att en anställd ska lämna in sjukintyg redan från dag ett – så kallat förstadagsintyg. Särskilda skäl för förstadagsintyg kan exempelvis vara upprepade och korta sjukdomstillfällen eller utökad kontroll i samband med rehabilitering.

När får man begära förstadagsintyg?

Enligt lag får arbetsgivaren bara begära ut ett förstadagsintyg om det finns ”särskilda skäl”. Oftast brukar det ske när det finns misstanke om missbruk eller om den anställda har varit sjuk flera gånger på kort tid. Det är upp till chefen att avgöra. Syftet är framför allt att fånga upp medarbetare som inte mår bra.

Hur kan arbetsgivaren kräva sjukintyg tidigare?

Sjukintyg tidigare vid särskilda skäl. Arbetsgivaren har alltid rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men när det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren kräva det från en tidigare dag, till och med från första sjukdagen. Särskilda skäl för tidigare intyg kan vara till exempel misstanke om missbruk eller behov av

Har arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen?

Arbetsgivaren har rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men kan kräva det tidigare. Då kan du gå miste om sjuklön för de dagar läkarintyg saknas. Shape. Created with Sketch. Från och med den 13 mars gäller enligt lag att du som är sjuk inte behöver visa något läkarintyg för din arbetsgivare för de 14 första dagarna.

Kan du gå miste om sjukintyg från åttonde dagen?

Arbetsgivaren har rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men kan kräva det tidigare. Då kan du gå miste om sjuklön för de dagar läkarintyg saknas. Från och med den 13 mars gäller enligt lag att du som är sjuk inte behöver visa något läkarintyg för din arbetsgivare för de 14 första dagarna.

Måste jag visa hela sjukintyget?

Arbetsgivaren har inte rätt att kräva den del av ditt sjukintyg där din sjukdom anges. Däremot har du en skyldighet att på något sätt upplysa din arbetsgivare om ditt sjukdomstillstånd för att ge arbetsgivaren möjlighet att fullfölja sin rehabiliteringsskyldighet.

Kan arbetsgivaren se om jag varit sjukskriven?

Huvudregeln är, precis som du är inne på, att diagnosen inte behöver framgå i det sjukintyg du lämnar till din arbetsgivare. Det framgår av 8§ sjuklönelagen (lag (1991:1047) om sjuklön). Dock finns det en möjlighet att avtala bort den regeln genom kollektivavtal enligt 2§ sjuklönelagen.

Kan arbetsgivare kräva läkarintyg för vård av barn?

Kan jag som arbetsgivare kräva att få ett läkarintyg när min medarbetare vabbar? Nej, du har inte rätt att kräva ett läkarintyg oavsett om det gäller enstaka sjukdomsfall eller om barnet har en allvarlig sjukdom.

Share this post