Populära

Vilket ar det akuta omhandertagandet av en person som brant sig?

Vilket är det akuta omhändertagandet av en person som bränt sig?

AKUT OMHÄNDERTAGANDE. På olycksplatsen gäller det att snabbt få en överblick över situationen, få den brännskadade ur farozonen och släcka eventuell eld i kläder (vatten, brandsläckare eller kvävning med filt eller liknande) men samtidigt att skydda sig själv.

Vad ska man göra när man har bränt sig?

Ta av smycken, klockor och annat som sitter i närheten av skadan.

  1. Lindra smärtan med svalt vatten.
  2. Skölj direkt om du har fått kemikalier på huden.
  3. Stryk på kylbalsam.
  4. Stick inte hål på brännblåsor.
  5. Använd inte lotion på spruckna blåsor.
  6. Håll såren rena.
  7. Tvätta med tvål och vatten.
  8. Gul vätska kan vara tecken på infektion.

Hur många grader av brännskador finns det?

Brännskador kan delas in i första, andra och tredje gradens brännskada beroende på hur djupt ner skadan går. Dessa kallas också inom vården för överhudsskada, delhudsskada och fullhudsskada. Huden har tre olika lager: överhuden, läderhuden och underhuden.

Vad ska man smörja in sig med om man bränt sig?

Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Använd receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar eller svider. Använd receptfria smärtstillande läkemedel om det gör mycket ont.

Vad gör man vid en färsk brännskada?

Om du har fått en ytlig brännskada som gör att huden är röd och öm behöver du inte söka vård. Men om du har bränt huden så mycket att det har bildats blåsor och om brännskadan samtidigt är så utbredd att den är större än den egna handen, bör man alltid kontakta vården.

Vilka komplikationer kan uppstå vid brännskada?

Från första dagen arbetar vårdpersonalen aktivt med att förebygga komplikationer som kan uppstå efter en bränn- skada. Komplikationer kan drabba alla patienter som blivit brännskadade oavsett ska- dans djup och utbredning. Omedelbara konsekvenser kan vara smärta, infektioner, väts- keförlust och sår.

Vad händer i kroppen vid en svår brännskada?

Det kan bildas brännblåsor när brännskadan går djupare ner i huden. Det kan ta upp till ett dygn tills alla blåsor har bildats klart. Såren svider mycket och huden omkring skadan kan också svullna. Stick inte hål på brännblåsor eftersom de skyddar den nya huden som håller på att bildas under.

Hur lång tid tar det för brännskador att läka?

Ytliga dermala brännskador läker, under optimala förhållanden, inom cirka två veckor och lämnar oftast inga ärr. Dock kan pigmentrubbningar uppstå, framför allt hos patienter med pigmenterad hud. Klåda är vanligt under läkningstiden och kan kvarstå i veckor-månader även efter komplett läkning.

Får man ärr av brännskador?

Förändringar i huden/ärrbildning efter brännskada. När skador i huden läker bildas ärrvävnad. Det läkta området är till en början rött för att med tiden blekna. Under denna tidsperiod ska du smörja huden med mjukgörande kräm minst 3 ggr/dag men gärna oftare.

Vad menas med termiska skador?

En termisk brännskada uppstår då heta fasta ämnen, flytande ämnen eller gaser under en kortare eller längre tid kommer i kontakt med mänsklig vävnad. Så länge värmen består i huden fortsätter utbredningen av skadan på djupet och åt sidorna.

Vilka faktorer påverkar bedömningen av en brännskada?

Bedömningen av en brännskada och hur den ska behandlas beror på flera faktorer:

  • Var den sitter. Om du får brännskador i känsliga områden som i ansiktet, på händer eller fötter, på könsorgan eller över stora leder såsom axlar, armbågar, höfter eller knän bör du söka vård för behandling.
  • Hur stor den är.
  • Hur djup den är.

Vad menas med 9% regeln?

Utbredningen av brännskadan beskrivs som den yta som drabbats och anges i procent av den totala kroppsytan. Det finns ett flertal enkla sätt att kalkylera den brända ytan. Den enklaste för vuxna är den så kallade ”9-regeln” där kroppens stora regioner delas in i 11 delar x 9 procent som ses i figuren nedan.

Hur går en hudtransplantation till?

På låret där huden tagits sätts en plasthinna. Om mycket vätska ansamlas under plasthinnan kan den punkteras och tätas därefter. Plasthinnan tas bort 14 dagar efter operationen. Efter denna period kan man börja smörja området med vanlig bassalva.

Vad ska man smörja på brännsår?

Om du har en brännskada med rodnad kan du smörja huden där den är röd med svalkande lotion, som kylbalsam eller gel med aloe vera. Kräm eller salva med hydrokortison kan också lindra smärtan, men använd inte hydrokortison till barn under 2 år utan att prata med en läkare först.

Share this post