Blogga

Hur utfors PSA-prov?

Hur utförs PSA-prov?

PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig. En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.

Hur kontrollerar man prostatan?

En läkare för då upp ett finger några centimeter upp i analen och känner på prostatans storlek, konsistens och om den är öm eller om det finns knölar i den. Om du behöver undersöka prostatan närmare kan du ta ett blodprov, så kallat PSA-prov.

Hur ofta ska PSA-prov tas?

Ett mycket lågt PSA-värde (under 1 mikrogram per liter) innebär minimal risk att ha prostatacancer och mycket liten risk att drabbas av spridd prostatacancer de närmaste tio åren. Om ditt PSA-värdet är mellan 1,0 och 2,9 mikrogram per liter kommer du att få ett nytt erbjudande om att ta ett PSA-prov om 2 år.

Hur går screening av prostatan till?

Vävnadsprov tas genom ändtarmen. Läkaren för in en ultraljudsstav en liten bit för att se prostatan och för att ge lokalbedövning. Sedan tar läkaren vävnadsprov med en nål.

Hur snabbt sprider sig prostatacancer?

Då märker du inte av sjukdomen. Det kan ta 10 till 15 år innan cancertumören sprider sig eller ger symtom. Ibland kan sjukdomen utvecklas snabbare. Cancern kan sprida sig i kroppen och bilda dottertumörer, som också kallas metastaser.

Du kan vänta två år om ditt PSA-värde är under gränsen för din ålder, men över 1 mikrogram per liter. Du rekommenderas PSA-prov med ett till två års mellanrum om du har en ärftligt ökad risk för cancer.

Hur säkert är ett PSA-prov?

PSA-provet är enkelt att ta. Nackdelen är att provet inte säkert hittar all cancer och att det samtidigt kan indikera cancer där ingen finns. Det kan leda till både behandling och biverkningar i onödan. Testresultat: Mittemellan risk.

Hur fungerar screening?

Screening är en undersökning av ett större antal människor för att hitta förstadier till en sjukdom, eller för att upptäcka en sjukdom innan den har gett symtom. Att upptäcka till exempel vissa former av cancer tidigt ökar chansen att kunna sätta in rätt behandling i tid.

Hur gör man en screening?

Alla som erbjuds screening får ett brev med posten med provtub till avföringsprov, instruktioner och svarskuvert. Det är helt gratis och erbjudandet räcker i sex månader. Du gör själva provtagningen i hemmet och skickar in avföringsprovet för analys. Analysen visar om det finns så kallat osynligt blod i avföringen.

Hur högt Psavärde kan man ha?

Det är i ”gränsområdet” från 4 – 10 µg/L som risken för malignitet ses vid ökade värden. Normalt bör män under 50 år inte ha PSA över 2,5 µg/L, medan män över 70 år med benign hyperplasi mycket väl kan ha värden upp till 6,5 µg/L.

Hur mycket kan PSA variera?

Flertalet män utvecklar efter medelåldern en långsamt tillväxande, godartad förstoring av prostatakörteln (benign prostatahyperplasi). Förstoringen ger ofta en ökning av PSA-värdet i serum upp till några µg/L, i enstaka fall upp till 20 µg/L eller mer.

Hur snabbt dör man av prostatacancer?

Utan kurativt syftande behandling är risken att dö i prostatacancer inom 15 år efter diagnos under 5 % vid lågriskcancer och under 15 % vid mellanriskcancer (172).

Hur sprider sig prostatacancer?

Prostatacancer drabbar ca 10000 män i Sverige varje år. Även om många botas, dör ca 2500 män varje år, främst av metastaser till skelettet. Cancer sprider sig genom att ta sig ut i blodet och därifrån vidare för att etablera metastaser.

Share this post