Trendig

Vad antander branslet i en dieselmotor?

Vad antänder bränslet i en dieselmotor?

I så kallade tändstiftmotorer där luft och bränsle komprimeras tillsammans och allt antänds på en gång av en gnista från tändstiftet, blir förbränningen (tryckstegringen) häftigare och mer kortvarig.

Vad är skillnaden mellan bensin och diesel motor?

Dieselmotorn arbetar på ett lägre varvtal än bensinmotorn men pga den unika förbränningen så utvecklar dieselmotorn ett betydligt högre vridmoment än bensinmotorn. Detta kan översättas i ”råstyrka”, vilket innebär att en dieselmotor sällan behöver växla ner för att orka eller för att att göra en snabb omkörning.

Är bensin och diesel samma sak?

Bensin och diesel är fossila drivmedel som vid förbränning i fordonsmotorer bland annat bildar koldioxid.

Vad är en dieselmotor?

En dieselmotor är en förbränningsmotor konstruerad med principen för en kolvmotor, där bränslet tillsätts först i kompressionsfasens slutskede, till skillnad från exempelvis ottomotorn (bensinmotorn). Motortypen uppfanns av och är uppkallad efter tysken Rudolf Diesel.

Vad är centralt i dieselmotorn?

Centralt i dieselmotorn är insprutningssystemet. Det reglerar motorns effekt och har stor påverkan på verkningsgrad och avgasemissioner. Under hela dieselmotorns historia har man strävat efter högre och högre insprutningstryck. I början var det knappt 100 bar och numera är det 2000–2500 bar som gäller.

Hur ökar kompressionstakten i dieselmotorn?

Under kompressionstakten ökar luftens temperatur i en dieselmotor så mycket att bränslet självantänder när det under högt tryck sprutas in i kompressionstaktens slutskede. Under detta skede vänder kolven och kraft leds ner till vevaxeln via vevstaken genom den tryckstegring som uppstår då förbränningsgaserna expanderar.

Vad är skillnaden mellan diesel och bensin?

Flampunkten för diesel ligger på >60 grader C. Jämfört med bensinens < -30 grader C, vilket innebär att diesel är ett säkrare bränsle ur brandsynpunkt. Dieselmotorer är kraftigare byggda än bensinmotorer vilket ger dieselmotorn en längre livslängd.

Dieselmotorn fungerar nästan på samma sätt som bensinmotorn men istället för ett tändstift har dieselmotorn bara en injektor som sprutar in bränslet, dieseloljan, tillsammans med luften som pressas ihop av kolven. Det gör att en explosion inträffar i cylindern.

Share this post