Trendig

Vad ar smorjelse?

Vad är smörjelse?

Smörjelse var från början den tradition i det antika Orienten att i smörja in gudabilder med olja. Heliga stenar smordes med olja eller blod. Det var brukligt att före begravningen smörja den döda kroppen. I Grekland smordes heliga träd med olja.

Vad betyder de sjukas smörjelse?

De sjukas smörjelse kallades tidigare för den ”sista smörjelsen”. När någon katolik blir svårt sjuk och döden närmar sig kan han eller hon få denna smörjelse av prästen. Prästen smörjer den sjukes panna och händer med olja och ber för den sjuke att denne ska klara sitt lidande och tillfriskna.

Hur går sista smörjelsen till?

Bruket att smörja sjuka och döende med olja (chrisma) finns omtalat i Jakobs brev 5:14f. i Nya Testamentet och sägs där hjälpa den sjuke samt förmedla syndernas förlåtelse. Är någon av er sjuk skall han kalla till sig de äldste i församlingen, och de skall smörja honom med olja i Herrens namn och be böner över honom.

Hur ser katolska kyrkan på äktenskap?

Katolska kyrkan accepterar inte skilsmässor, och synen på äktenskapet gör gällande att det är något det gäller för hela livet. Att få sitt äktenskap annullerat, eller ogiltigförklarat, handlar istället om att kyrkan fastställer att det aldrig funnits något äktenskap från början.

Vilka är de 7 sakrament?

Kyrkans sju sakrament

  • Kyrkans sju sakrament. Sakramenten är det mest grundläggande i katolikernas liv, för med sakramenten får vi gemenskap med Gud, frälsning, förlåtelse, helande, kraft att tro, hoppas och älska; kort sagt den nödvändiga hjälpen att leva som katolska kristna.
  • Bikten.
  • Äktenskapet.

Vilka två sakrament har Svenska kyrkan?

I Svenska kyrkan finns bara två sakrament, dopet och nattvarden, den Svenska kyrkans sakrament.

Hur ser katoliker på preventivmedel?

Nittio procent av katolska präster i Afrika rekommenderar antagligen kondom. Påven själv sa för ett år se-dan att kondom kunde vara befogad i vissa sammanhang för att förebygga aids. Och det finns en kommission i Vatikanen som arbetar med preventivmedelsfrågan.

Kan man skilja sig om man är katolik?

Share this post