Trendig

Vad ar Anastomoslackage?

Vad är Anastomosläckage?

Anastomosläckaget, som innebär att det blir ett läckage av tarminnehåll i buken efter operationen, har en stor inverkan på efterföljande sjuklighet och dödlighet.

Vad betyder ILEO?

Ileo-anal påse Under det här ingreppet avlägsnas kolon och rektum och en behållare/påse konstrueras med hjälp av distala ileum. Påsens konfigurationer kan variera beroende på kirurgens önskemål. De vanligaste är J-påsen och W-påsen.

Vad är Hemikolektomi?

Om tumören kräver operation så utförs oftast en högersidig hemikolektomi vilket innebär att man avlägsnar högra delen av kolon. Då man kopplar ihop tarmarna efter ingreppet så resulterar det i en anastomos, som kan slutas med hjälp av antingen handsuturer eller stapel.

När hela tjocktarmen tas bort kallas stomin för?

Vid kolostomi görs stomin av den sista delen av tjocktarmen. En kolostomi görs när sista delen av tjocktarmen, ändtarmen eller ändtarmsöppningen inte fungerar som de ska och du inte kan bajsa som vanligt. Den sista delen av tjocktarmen används för att göra kolostomin och den placeras på vänster sida av magen.

Vad betyder explorativ laparotomi?

Explorativ laparotomi (av grekiska λαπάρα, ”buk”, och τομή, ”snitt”) är en operation som innebär att man öppnar bukväggen in till bukhålan för att kunna undersöka bukorganen och ställa en medicinsk diagnos.

Vad är Ileokolisk Anastomos?

Anastomosteknik för ileokolisk eller kolokolisk anastomos. Anastomosläckage är en komplikation med hög svårighetsgrad, risk för dödlighet och hög sjuklighet. Det finns en Cochraneanalys som jämfört handsuturerad och staplad anastomos där båda teknikerna varit möjliga.

Hur många lever med stomi i Sverige?

Antalet personer med stomi i Sverige ökar, i dagsläget finns det cirka 43.000 personer med stomi. Dessa personer har mycket individuella behov och det finns därför ett stort antal stomiprodukter på marknaden, sortimentet ökar successivt i läkemedelsförmånerna och idag ingår cirka 2.500 stomiprodukter.

Var finns tunntarmen?

Tunntarmen börjar vid den nedre magmunnen i magsäcken och slutar samt mynnar ut i tjocktarmen, där blindtarmen övergår till tjocktarmen. Tunntarmen rör sig fritt i bukhålan, överallt förutom den del som kallas tolvfingertarmen. Tarmen fäster med hjälp av ett tarmkäx format som en solfjäder vid den bakre bukväggen.

Vad är Sigmoideumresektion?

Sigmoideumresektion är standardoperation vid cancer i kolon sigmoideum. Dissektionen av sigmoideums mesenterium och kärldelningen görs på motsvarande sätt som vid främre resektion vid rektalcancer.

Vilka olika typer av stomier finns det?

Stomityper

  • Kolostomi. En kolostomi är anlagd på tjocktarmen som är cirka 1,5 meter lång och har som uppgift att suga upp vätska och en del salter, bilda gaser och finfördela innehållet.
  • Ileostomi.
  • Bäckenreservoar.
  • Kontinent ileostomi (Kocks reservoar)
  • Urostomi.

Vad menas med explorativ?

Utforskande eller hypotesgenererande. Används när man vill skapa grundläggande kunskap över ett visst område.

Share this post