Rekommendationer

Vad kallas den samiska drakten?

Vad kallas den samiska dräkten?

Den traditionella samiska dräkten kallas kolt. Den är en etnisk markör och mycket personlig. Den visar vem man är och varifrån man kommer. Den är en viktig sammanhållande symbol som mest bärs vid festliga tillfällen och högtider.

Vart kommer kolten ifrån?

Från Gällivare och norrut finns den nordsamiska kolten, gákti, som det finns flera olika varianter av. Koltens utseende varierar mellan olika områden i Sápmi. En person som har kunskap om olika koltar kan se varifrån personen som bär kolten kommer i från. Det mest traditionella är koltar i skinn, kläde eller vadmal.

Vad berättar kolten?

Innanför öppningen bärs en halsduk eller ett barmkläde, ofta i en avvikande färg. Baksidan på mannens samedräkt berättar om en man är gift eller ej. Kvinnorna använder i regel vanliga strumpbyxor till kolten, männen byxor i tyg eller skinn.

Vad är kolten gjord av?

Material. De traditionella koltarna är av skinn, kläde eller vadmal. Numer finns det tillgång till andra sorters tyger och liksom andra kläder följer kolten olika trender. De vanligaste färgerna på koltar är olika blåa färgnyanser eller svart.

När kom kolten?

Samerna använde både päls, skin och senor för tillverkning av kläderna. Man köpte även en del material, så som vadmal, kläde och ull för tillverkningen. Kolten var den klädseln som oftast bars traditionellt och det var först på 1900-talet samer började köpa kläder i större skala.

Hur ser kolten ut?

Kolten ser olika ut beroende på varifrån Sápmi man kommer, om man är nord-, lule- eller sydsame. Till exempel är koltarna olika långa, man använder sjal eller krage, har vävda eller sydda bälten, sicksackband och/eller tennbroderier och broscherna blir ofta större ju längre norrut man kommer.

Var härstammar kolten ifrån?

Samernas traditionella dräkt kallas kolt. Kolten är en viktig sammanhållande identitetssymbol och den har en särskilt stor betydelse i festliga sammanhang. Vid dop, begravningar, bröllop, konfirmation och andra högtidliga tillfällen bär många samer kolt. Dräktens utseende varierar mellan olika områden i Sápmi.

Share this post