Blogga

Far man kora moppe nar man ar 14?

Får man köra moppe när man är 14?

För att få köra moped klass I, den som ofta kallas EU-mopeden, måste man ha körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass I. För att få köra moped klass II räcker det med att man har fyllt 15 år. De ”gamla”, nationellt godkända, mopederna som är konstruerade för en hastighet av högst 30 km/tim tillhör klass II.

Vilka mopeder kan man köra utan körkort?

För att få köra en moped av klass I krävs enligt 2 kap 1 och 5 §§ körkortslagen att man har körkort med AM-behörighet. För att få köra moped av klass II behövs inte körkort, men man måste enligt 2 kap 3 § körkortslagen ha ett förarbevis för moped klass II.

Vad kan man göra när man är 14?

Du får ta körkort för lätt motorcykel och traktor. Du får börja övningsköra bil. Du får anmäla flyttning och skriva under din anmälan själv. Dina föräldrar får inte längre barnbidrag för dig.

För att få ett förarbevis för moped klass II krävs det att: Du har fyllt 15 år. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov hos en godkänd utbildare.

Får man köra 25 moppe utan körkort?

Får jag köra moped utan körkort?

För att få köra moped av klass II behövs inte körkort, men du måste ha ett förarbevis för moped klass II. Konsekvensen blir att du inte får ta ditt AM-körkort när du fyller 15 år, du kan heller inte få körkortstillstånd för A- eller B-behörighet, till dess att du får tillbaka ditt körkortstillstånd.

Vad händer om man kör moped innan 15?

Personer under 15 år kan inte straffas. I de fall vi kommer i kontakt med barn under 15 år som begått brott, t. ex. kört moped, informerar vi föräldrarna och socialtjänsten.

Får man köra 30-moppe utan förarbevis?

Ja, du får köra en gammal 30-moppe utan körkort/förarbevis förutsatt att 30-moppen är tillverkad före år 2003 och gjord för en hastighet av högst 30 km/h.

Vad krävs för att köra 30-moppe?

En så kallad 30-moppe som är tillverkad före år 2003 och som är gjord för en hastighet av högst 30 km/h räknas till den kategori av mopeder som idag kallas för moped klass II, denna information går att finna på transportstyrelsens hemsida. För att köra en moped klass II idag behöver man ett förarbevis.

Vad händer om man blir stoppad utan körkort moped?

Summan är vanligtvis 1 500 kr eller 30 dagsböter. Transportstyrelsen kan även komma att ge din son en varning eller dra in körkortstillståndet. Påföljden för att köra en moped klass 1 utan AM-körkort är allt ifrån en varning till en spärrtid på sex månader.

Share this post