Trendig

Hur gor man en konstutstallning?

Hur gör man en konstutställning?

Försök att hitta ett samband i form av ramar, teman, färger eller liknande och ha även med grupperingar. Bestäm avstånd och höjd mellan varje. Det vanligaste felet man som nybörjare kan råka ut för är att man hänger dem för högt. Tänk på att tavlorna alltid ska vara i ögonhöjd, enkelt för besökarna att beskåda.

Hur mycket ska man ta betalt för en tavla?

Den lyder såhär: ”Man tar betalt för storlek på målningen gånger (X) en faktor mellan 20-100 som du bedömer själv. Sen räknar du så här: Mät din målning (inte ram) i cm, höjd och bredd. Plussa ihop höjd+bredd och sedan multiplicerar du med din faktor.

Hur kan man sälja sin konst?

Sälja sin konst

  1. Gå med i ett nätverk. Man kan gå med i forum eller i en organisation för konstnärer och där lära känna andra konstnärer inom denna bransch.
  2. Profilera sig. Man kan inte lyckas i konstnärsbranschen om man inte visar upp sig.
  3. Auktioner. På auktioner så kan man sälja sina alster.
  4. Välja marknad.
  5. Andra saker.

Hur gör man konst?

Börja med att försöka skissa av sådant du ser runtom dig eller ta hjälp av böcker, internet alternativt instruktionsfilmer för att komma igång. För att börja med akvarell behöver du riktigt akvarellpapper, mjuka penslar och givetvis akvarellfärg. Sedan är det bara att börja testa sig fram.

Vad är en utställningshall?

Utställning eller expo, är en organiserad presentation och förevisande av föremål eller företeelser. Utställningar förknippas framförallt med museer, konsthallar, gallerier, utställningshallar eller världsutställningar.

Hur når jag ut med min konst?

Det finns många olika sätt idag att nå ut på marknaden. Att synas på sociala medier är ett bra sätt att nå många, liksom att ha en egen hemsida eller youtube-kanal. Gå med i en konstförening för att få träffa andra konstnärer, bli inspirerad, få kontakter och få information om utställningar och andra möjligheter.

Hur beskattas konst?

En konsthandel eller ett galleri som säljer inköpta konstverk ska ta ut 25 procent moms på försäljnings- priset före moms. Vid vinst marginal beskattning är momsen 25 procent på vinstmarginalen. Samma skattesats gäller när konstverket säljs av konstnärens aktiebolag eller handelsbolag.

Hur många lever på sin konst?

Sveriges kulturskapare ägnar i snitt 85 procent av sin arbetstid åt någon form av konstnärligt arbete, och hämtar cirka 80 procent av sin inkomst från det arbetet.

Får man sälja tavlor?

Du kan sälja egna konstverk momsfritt för högst 336 000 kronor per år. Om din försäljning uppgår till mer än 336 000 kronor ska du betala moms på all försäljning under året. Frigränsen gäller inte om du säljer rättigheten till ditt konstverk. Då är skattesatsen 6 procent.

Hur hänger man konst?

Om du har stora tavlor brukar det vara bäst att hänga tavlorna efter baslinjen. Alltså i linje med underkanten på tavlorna. Lagom avstånd från golv, beroende på takhöjd och tavlornas storlek, brukar vara på mellan 0,8 till 1,4 meter. Håll alltid samma avstånd mellan dina tavlor, för att skapa ett mindre rörigt intryck.

Share this post