Allmänning

Ar det olagligt att hota med polisanmalan?

Är det olagligt att hota med polisanmälan?

Utpressning är ett brott enligt 9 kap 4 § brottsbalken och straffet är fängelse i högst två år. Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet.

Vad är olagligt att söka på?

Genom phishing vill man åt uppgifter i brottsligt syfte Phishing är när man på olika sätt ”fiskar” efter dina uppgifter på internet i brottsligt syfte. Det kan exempelvis vara när e-post skickats till bankkunder där avsändaren uppmanas att klicka på en länk och ange sina personliga koder.

Hur anmäler man en hemsida?

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation.

Kan man göra polisanmälan på nätet?

Vissa brott kan du anmäla eller komplettera och ändra via e-tjänst. Om du inte hittar det brott du vill anmäla bland e-tjänsterna ska du ringa 114 14.

Vad räknas som mordhot?

5 § brottsbalken (BrB). Att hota någon med en brottslig gärning på ett sätt som är ägnat att hos den hotade framkalla allvarlig rädsla för egen eller annans säkerhet till person, egendom, frihet eller frid utgör brottet olaga hot (4 kap. 5 § första stycket BrB). Därmed är det ett olaga hot att hota att mörda någon.

När ska man polisanmäla hot?

Olaga hot innebär att någon hotar att skada dig eller din egendom. Hotet som riktas mot dig kan även omfatta andra personer, djur eller föremål som har stor betydelse för dig. Gör en polisanmälan om du blivit utsatt för hot som upplevs som allvarligt.

Är det olagligt att använda någon annans wifi?

Qwerty. Om det inte har ändrats den senaste tiden är det lagligt att använda andras trådlösa nätverk. Jämför med om din grannes äppelträd har grenar som sticker ut över din tomt. Då har du laglig rätt att plocka den frukt som sticker ut över din tomt.

Är det olagligt att be om bilder?

Om någon skickar ovälkomna nakenbilder på sig själv eller på andra eller visar upp sig naken i kamera online, så är det en fråga om sexuellt ofredande. Både sexuella trakasserier och sexuellt ofredande är olagligt. Dickpicks eller andra typer av nakenbilder är brottsligt och är likställt med blottning.

Vad kan man anmäla folk för?

Några exempel på vad som är brott som man kan anmäla till polisen:

  • slår dig.
  • tar något från dig.
  • lånar eller tar dina saker utan lov.
  • tar på din kropp på ett sätt som är obehagligt eller som gör dig rädd.
  • tvingar eller lurar dig att utföra sexuella handlingar.
  • hotar dig och säger ”Om du anmäler mig, då…”

Vart kan du vända dig om du är missnöjd med en butik eller säljare?

Har du en tvist med ett företag, till exempel en reklamation, får du bäst hjälp om du vänder dig till vår upplysningstjänst Hallå konsument eller konsumentvägledningen i din kommun.

Vart kan man se polisanmälningar?

Du som har en digital brevlåda får din kopia på polisanmälan skickad dit (tidigast efter 48 timmar). Har du inte en digital brevlåda skickas kopian till din folkbokföringsadress (tar normalt 10 arbetsdagar).

Vad kan polisanmälas?

Share this post