Rekommendationer

Vad visar PET?

Vad visar PET?

PET, positronemissionstomografi, används för att diagnostisera tumörer och för att följa effekterna av en behandling. PET gör det nämligen möjligt att få bilder av vad som sker med till exempel ämnesomsättningen i kroppens olika organ.

Vad visar PET CT?

PET, positronemissionstomografi, är en diagnostisk metod som används för att undersöka ämnesomsättningen i kroppens olika organ, bedöma sjukdomstillstånd eller följa effekterna av en behandling. DT, datortomografi, är samma som skiktröntgen och används för att undersöka anatomiska förändringar i kroppen.

Vad kostar en PET CT röntgen?

En ny PET-kamera kostar 25 miljoner kronor – klinikchefen: ”Det här är en pengafråga” Fler PET-CT-kameror behövs för sjukvården i norr, men de är extremt dyra. En kombinerad PET-CT-kamera kostar cirka 25 miljoner kronor och därefter tillkommer stora utgifter för både lokaler och personal.

Varför gör man en PET undersökning?

PET-kameraundersökning används för att läkaren ska få mer kunskap om något som upptäckts vid en tidigare undersökning. Det kan till exempel vara att ta reda på om en misstänkt tumör är cancer eller inte. Vid undersökningen får du ligga på en brits som åker in i en kamera, som liknar en stor ring.

Varför PET CT?

En PET-CT undersökning används för att följa behandlingseffekter eller bedöma sjukdomstillstånd. Vid undersökningen tillförs kroppen små mängder av ett radioaktivt spårämne. Tillverkningen av det radioaktiva spårämnet sker på undersökningsdagens morgon.

Hur många får cancer av röntgen?

Detta innebär att en person som vid en genomsnittlig medicinsk röntgenundersökning utsätts för en effektiv dos av 0,001 Sv löper 0,007 % ökad risk att få en cancer eller ärftlig skada på grund av bestrålningen.

När gör man PET CT?

När får jag genomgå undersökningen? PET-undersökning används i följande fall: Vid tumörutredning för att skilja mellan olika förändringar och för att se om tumörer har spridit sig i kroppen. För att tidigt diagnosticera demenssjukdomar, till exempel Alzheimers sjukdom, och andra neurologiska sjukdomar.

Hur lång tid tar en PET CT?

Undersökningen tar 2-3 timmar.

Vad är nuklearmedicin?

Vid nuklearmedicinska undersökningar och behandlingar tillför man kroppen ett radioaktivt spårämne, oftast via ett blodkärl. Detta spårämne tas upp av specifika celler/organ. Med en PET-kamera eller gammakamera kan man sedan studera hur spårämnet fördelar sig i kroppen eller hur organen fungerar.

Share this post