Blogga

Vad ar blandare och slutare?

Vad är bländare och slutare?

Bländaren kan liknas vid ögats pupill och alltså vara olika stor. Ju större bländare desto ljusare bild därför att mer ljus släpps in i kameran. Slutaren är som en rullgardin som dras upp och ned olika snabbt. När slutaren är öppen kommer ljuset in och ju längre tid slutaren är öppen desto ljusare blir bilden.

Vad påverkar skärpedjupet?

De tre faktorerna som påverkar skärpedjupet i dina bilder är bländaröppningen, brännvidden samt avståndet mellan kameran och ditt motiv.

Har slutare?

Det kameran då har ”sett” är det som blir en bild i kameran. Slutartid är den tid ”hålet” står öppet för ljuset att komma in i kameran. Oftast är slutartiden under 1 sekund. Man kan till exempel ha en slutartid på 1/200 sekund.

Vilken uppgift har slutare?

Slutaren är den del av kameran som under en given tid tillåter att ljus når den ljuskänsliga ytan som registrerar bilden. Den inställda slutartiden bestämmer hur länge slutaren är öppen och därmed hur mycket ljus som registreras.

Hur samspelar bländare ISO och slutartid?

Sammanfattning

  1. Slutartiden. – Påverkar rörelsen och ljuset. – Kortare slutartid fångar snabba rörelser, men gör bilden mörkare.
  2. Bländaren. – Påverkar skärpedjupet och ljuset. – Lägre bländartal gör bakgrunden suddigare och bilden ljusare.
  3. ISO. – Påverkar bruset och ljuset. – Lågt ISO-tal är standard.

Hur man ställer in skärpedjupet?

Reglerar skärpedjupet Ett långt skärpedjup gör att en stor yta i bilden blir skarp och en mindre yta ligger i oskärpa. Stor bländaröppning (litet bländartal) ger ett kort skärpedjup. Liten bländaröppning (stort bländartal) ger ett långt skärpedjup.

Vad innebär skärpedjup?

Skärpedjup (engelska depth of field eller förkortat DOF) är en term som används inom optiken, speciellt inom fotografi och film, och avser den del i en bild som uppfattas som skarp.

Vad menas med ISO?

ISO (International Organization for Standardization) är en organisation som utarbetar standarder för framförallt näringslivet med syftet att underlätta tillverkning, utveckling och handel med produkter och tjänster.

Share this post