Ny

Hur gor man en Kallvardering?

Hur gör man en Källvärdering?

Ur ett källvärderingshänseende är det alltså viktigt med urvalet, dvs vad man väljer för källor om man t. ex. ska skriva en uppsats, utföra ett arbete, skapa sig en oberoende syn eller ta ett beslut och ge svar på en frågeställning. Detta gäller inte minst när man väljer källor på internet.

Vad är Källvärdering?

Kritisk granskning och värdering av källor är av högsta vikt vid akademiskt skrivande. Ett genomtänkt urval av källor visar att du är insatt i forskningsområdet.

Vilka är de källkritiska kriterierna?

Källorna skulle fylla funktionen att ge kunskap om verkligheten, om hur ”det verkligen hade varit”. Men eftersom forskarna visste att källor kunde vara förfalskade, eller missvisande av andra anledningar, fastställdes fyra kriterier: äkthet, tid, beroende och tendens.

Vilka webbplatser kan man lita på och hur vet man det?

Svenska webbadresser hittar du på www.internetstiftelsen.se. En sak som är bra att kunna när det gäller att granska källor på webben är att känna till hur internets adressystem, det så kallade domännamnsystemet (DNS) fungerar.

Hur granskar man en källa?

Den traditionella källkritiska metoden bygger på fyra kriterier:

  1. Äkthet = Är källan vad den utger sig för att vara? Original eller kopia?
  2. Tid = När upprättades källan?
  3. Beroende = Är källan fristående eller hör den ihop med/bygger på andra källor?
  4. Tendens = Finns det värderingar i informationen?
  5. Vem?
  6. Vem?
  7. Vad?
  8. Varför?

Hur ska en källförteckning ordnas?

Källförteckningen eller referenslistan placeras sist i dokumentet men före eventuella bilagor. Referenserna ska sorteras i alfabetisk följd. I referenserna skall det finnas tillräcklig information för att din läsare enkelt skall kunna hitta de dokument du har använt i ditt arbete.

Vad är förstahandsinformation?

En primärkälla ger förstahandsinformation om ett ämne. Det kan till exempel vara artiklar eller böcker som är skrivna av någon som presenterar en egen teori eller undersökning. Det kan också vara en föreläsare som talar om sina egna forskningsresultat.

Vad är en källförteckning?

Källförteckningen eller referenslistan placeras längst bak i dokumentet men före eventuella bilagor. Här ska det finnas tillräcklig information om alla dina skriftliga källor för att din läsare enkelt ska kunna hitta till de dokument du har använt i ditt arbete.

Hur börjar man skriva källkritik?

Här är några tips på hur du kan använda källkritisk granskning.

  1. Förslag på några källkritiska frågor.
  2. Avsändare och budskap. Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor.
  3. Sök källans ursprung.
  4. Är källan äkta?
  5. Vilket budskap har källan?
  6. Hur ser källan ut?
  7. När tillkom källan?
  8. Går bilden att lita på?

Hur ska man skriva en källkritik?

Man frågar sig vem som är upphovsperson till källan, när källan tillkom, varför och om uppgifterna kan kontrolleras och stämmer med andra oberoende källor. När man skriver en uppsats och använder sig av källkritik bör man kunna ifrågasätta de källor man använder med sakliga argument.

Vilka är de fem Superfrågorna?

Vem, vad, när, varför och hur? De här fem frågorna är ett enkelt verktyg som kan användas för att träna både elever, barn och unga i att skaffa sig bättre källkoll.

Hur vet du det lärarhandledning?

Jenny Josefs- son får sparken från sitt jobb på tv eftersom hon aldrig kollar några källor. I Hur vet det du det? möter vi henne när hon istället satsar på att starta en vlogg om hundar! Hon ger sig ut i en djungel av information för att leta fakta till sin vlogg.

Share this post