Populära

Vad ar Dubbelstickning?

Vad är Dubbelstickning?

Dubbelstickning innebär att man stickar både ”fram- och baksida” samtidigt på ett och samma varv och att sidorna blir spegelvända färgmässigt. Det finns egentligen ingen rät och avigsida, snarare ”fram- och framsida”. Arbetet blir tjockare, eftersom man stickar ihop sidorna under arbetets gång.

Hur stickar man med dubbelt garn?

Först stickar du alltså som vanligt med enkelt garn, en ”tråd” av garnet från ett garnnystan. Sedan byter du stickor och stickar med dubbelt garn, två trådar, en garnände vardera från två nystan. Eller med en tråd från utsidan av nystanet, och en tråd från insidan. Dubbel tråd = dubbelt garn.

Hur hålla trådar vid Flerfärgsstickning?

Hur man håller garnet vid flerfärgsstickning är lite olika. Vissa håller en tråd över pekfingret och en över långfingret och samlar sedan trådarna i handen. Andra håller bägge trådarna över pekfingret. Maja håller en tråd över tummen och en över pekfingret.

Hur man stickar med 2 färger?

Man kan sticka både slät- och rätstickning, samt avigvänd slätstickning. Den ena färgen används i två hela varv, och de maskor som enligt mönstret skall stickas i den andra färgen lyfts helt enkelt utan att stickas. Efter två varv byter man färg i kanten och stickar nu de maskor som man tidigare lyfte.

Hur stickar man grytlappar?

Gratis stickbeskrivning – sticka grytlappar Sticka 1 avig, 1 rät – hela varvet ut. Virka fasta maskor runt hela grytlappen med virknålen. Vid näst sista maskan, virka 6 st luftmaskor som du sedan fäster med en smygmaska i grytlappen, på ett bra avstånd så får du en ögla för upphängning. Grytlappen är klar!

Hur stickar man en Provlapp?

Börja med att sticka en provlapp. Sticka med samma garn, stickor och mönster som du ska använda i själva arbetet. Gör lappen så bred och hög att du kan mäta antalet maskor och varv per 10 cm. Nåla fast provlappen på ett jåmnt underlag och ånga lätt.

Hur nystar man garn?

Starta med att nysta garnet runt fingrarna och gör ett nystan, när nystanet blir större, vrider du den samtidigt som du nystar garnet, så att det blir jämnt och fint. Får man hjälp kan den ena hålla härvan med bägge händerna, medan den andra nystar garnet.

Hur lägger man upp maskor när man stickar?

Lägg upp maskor

  1. Mät upp en tillräckligt lång tråd (längden varierar allt efter hur många maskor du ska lägga upp, garnkvalitet och tjockleken på stickorna).
  2. Dra upp garnet emot dig som kommer från nystanet bakifrån, genom öglan mellan pek- och långfingret.
  3. Dra i öglan och gör en lång maska.

Hur stickar man jämt?

Snabbaste lösningen: sticka med två olika grova stickor Ja, att du använder två olika stickstorlekar, en för vardera sorts varv. Om du stickar de räta varven med till exempel en 5 mm-sticka, prova att sticka de aviga (om de är lösare) med en 4,5 mm- eller 4 mm-sticka.

Vad är lätt att sticka?

Tencel och bambugarn är det en bra idé att välja stickor som är tillverkade av trä eller plast istället för metallstickor. Akryl däremot som inte glider så lätt på stickorna går riktigt bra på stickor av metall som ju är lite hala i förväg.

Hur stickar man rutmönster?

Varv 1 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 8-8-10 m, lyft 1 m, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb. Varv 2 (= avigsidan): Sticka tills det återstår 8-8-10 m, lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb. Varv 3 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 7-7-9 m, lyft 1 m, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.

Hur gör man Tvåändsstickning?

Du använder två trådar (även om det stickas med en färg). Sticka varje m omväxlande med var tråd och vrid dem mellan varje m. Den resulterande materialet är fastare och tätare än vanlig slätstickning och skapar en varm, tät och vindtätt material.

Share this post