Trendig

Hur fungerar vektorgrafik?

Hur fungerar vektorgrafik?

Vektorgrafik består av geometriska primitiver, såsom punkter, linjer, cirklar och dylikt, som tillsammans beskriver en bild. Detta till skillnad från rastergrafik (bitmaps) som enbart består av bildpunkter/pixlar. I princip all form av modern 3D-modellering görs med hjälp av vektorbaserad teknik.

Vilken dpi krävs för olika ändamål?

För tryck rekommenderar man oftast 300 dpi, enligt formeln önskad upplösning (ppi) ska vara 2xlpi (rastertäthet) och färgerna i bilden separerade till CMYK; Laserskrivare brukar ha en upplösningstäthet på 600 dpi, tidigare 300 dpi, och 1200 dpi blir mer och mer vanligt.

Vad är vektor format?

Vissa situationer kräver bilder i vektorformat. Ofta gäller det tryck av olika slag, till exempel logotyper på muggar, t-shirt-tryck och underlag för tygmärken. De mest efterfrågade filformaten för de ändamålen är .

När används vektorgrafik?

Vektorgrafik används ofta till logotyper, stora skyltar eller vissa typsnitt eftersom man då behåller kvalitén och får skarpa linjer och kurvor. Nackdelen med vektorgrafik är att det inte kan användas till fotografier.

Vad är Vektordata?

Vektordata är geografisk data beskriven som punkter (eng. point ), linjer (eng. polyline ) och polygon (eng. polygon ).

Hur gör jag vektorgrafik?

Illustrator är ett program från Adobe som används för att skapa vektorbilder. Eftersom vektorbilder är det ursprungliga formatet, är det ganska enkelt att vektorisera bilder i Illustrator. Du kommer att använda ”Live Trace”-funktioner för att skapa banor. Öppna bilden i Illustrator och se till att den är markerad.

Vad menas med högupplöst?

Bilden är högupplöst om den innehåller tillräckligt många pixlar för att skrivas ut med minst 240 pixlar per tum i önskad storlek. Det motsvarar 100 pixlar per centimeter. En bild som är 1000 pixlar bred är alltså högupplöst för ett tryck på 10 cm men lågupplöst för ett tryck på 30 cm.

Vad är skillnaden mellan pixelgrafik och vektorgrafik?

Båda formaten har sina för- och nackdelar men något förenklat kan man säga att pixelgrafik lämpar sig bäst för bilder och foton och vektorbaserad grafik lämpar sig bäst för logotyper och texter. Om du har till exempel en logotyp sparad i filformatet jpg, png, gif, tif så det pixelgrafik.

Vad är en vektoriserad logga?

Vad är en vektoriserad fil? En vektorbaserad logotyp är uppbyggd av linjer och kurvor i matematiska formler, gjord för att kunna förstoras och förändras utan att förlora kvalitet och bli ”pixlig”. Dessa filer är oftast skapade i Illustrator, Photoshop eller Indesign som ingår i Adobe-familjen.

Share this post