Frågor

Nar far man Rontgensvar?

När får man Röntgensvar?

Svaret på undersökningen får du av den läkare/vårdgivare som har skrivit remissen. Denne har i regel undersökningssvaret inom 2-4 arbetsdagar från undersökningstillfället. Röntgenläkaren kan i vissa fall föreslå en komplettering för att säkerställa en diagnos, i de fallen kan svaret dröja något.

Hur fort får man svar på mammografi?

Två röntgenläkare granskar mammografibilderna oberoende av varandra. Om du har undersökts med mammografi tidigare jämför läkarna oftast med de bilderna. På det viset blir bedömningen säkrare. Svaret på vad mammografibilderna visar får du efter ungefär två veckor, men det kan variera beroende på var du bor.

Kan man se bröstcancer med ultraljud?

Ultraljud används ibland som ett komplement till mammografi när det finns misstanke om bröstcancer. Med ultraljudets hjälp går det att skilja på bröstkörtlar, fett och tumörer. Med enbart mammografi kan det vara svårt att hitta tumörer om bröstet är rikt på körtlar som hos unga kvinnor.

Var kan jag se mitt Röntgensvar?

Mer på 1177.se Röntgen är en typ av strålning som kan orsaka cancer.

Varför dröjer mitt Röntgensvar?

Varför dröjer det att få svar på röntgenundersökningen? Det kan ta några veckor innan röntgensvaret är klart. Det beror på att röntgenläkaren måste granska dina bilder noggrant. Det kan även variera beroende på hur många bilder röntgenläkarna har att granska.

Varför dröjer svar på mammografi?

Svaret på undersökningen får du som regel inom ett par veckor. Ibland är de bilder som tas vid undersökningen inte tillräckliga för en säker bedömning. I dessa fall skickar vi en ny kallelse till dig för ytterligare undersökning.

Hur ofta upptäcks bröstcancer vid mammografi?

Via mammografi upptäcks cirka fem cancerfall per 1000 undersökta kvinnor. Vetenskapliga undersökningar har visat att mammografiscreening minskar dödligheten i bröstcancer med mellan 20 och 40 procent beroende på ålder. Socialstyrelsen har använt riktvärdet 30 procent.

Vad kan man se med ultraljud?

Med hjälp av ultraljud går det att undersöka många av kroppens vävnader och organ, som till exempel hjärtat, gallblåsan, blodkärlen eller nerverna. En ultraljudsundersökning kan till exempel användas inför en operation eller behandling, eller för att ta reda på om en behandling har fungerat.

Share this post