Allmänning

Hur kan man forklara treenigheten?

Hur kan man förklara treenigheten?

Med treenigheten menas att Gud är tre personer samtidigt. Gud är Fadern, Sonen och den heliga Anden.

Hur beskrivs fadern?

Fadern existerade innan Sonen eller att Sonen skapades eller kan förändras. Ytterligare ett beslut lades till av kejsar Konstantin själv och det var formuleringarna ”från Faderns substans (ousia)” och ”’homoousios’ med Fadern”. Ordagrant betyder dessa formuleringar ”av samma ’ousia’ (substans)”.

Vad innebär Arvsyndsläran?

Arvsyndsläran innebär att människan redan som nyfödd är i ett tillstånd av synd och skuld, och därför måste döpas så snart som möjligt efter födseln. Inom Svenska kyrkan har numera barnets skuld tonats ned.

Vad står det i Gamla testamentet?

Gamla testamentet Gamla testamentets 39 böcker beskriver de förbund som judarna (genom Abraham och Moses) slöt med Gud i forntiden då judarna utsågs till Guds utvalda folk. Gamla testamentet handlar om skapelsen, judisk historia och religion. Därför är dessa böcker också judendomens heliga skrifter.

Vad är en inkarnation?

Inkarnation (latin ”förköttsligande”) är ett begrepp som används i synnerhet inom religionsvetenskapen om det gudomligas framträdande i konkret gestalt.

Hur lyder den gyllene regeln kristendomen?

Har du hört det här förut: ”Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig”? Det är något som kallas för den gyllene regeln. Ibland sägs det att det är kristen regel och att Jesus var den första att uttrycka den.

Vad symboliserar tåget som kommer och som fadern inte förstår vad det är för tåg?

Barnet tycker också att fadern inte verkar bry sig om att han är rädd för mörkret. Pojken tror då att den sista händelsen, när tåget åker förbi, visar hans ångest för pappan. Alltså att tåget gjorde att pappan också blev rädd. Tåget fick fadern att förstå sonens värld.

Vad är budskapet i far och jag?

I ”Far och jag” finner jag en underliggande mening som avslöjar Lagerkvists åsikt eller tankar. Då jag tycker att han beskriver avståndet i relationen far och son. Om man vill kan man läsa texten bara som den är utan att ägna någon större tanke åt den, och då tycka att far och son har en fin relation.

Vad är Teodicé problemet?

Det betyder att Gud har all makt och även är medveten om det onda som rör sig i världen. Men om nu Gud är god och allsmäktig, varför eliminerar han inte världens ondska? Varför låter Gud det onda finnas kvar? Detta problem kallas för teodicéproblemet eller lidandets problem.

Vad handlar de fyra evangelierna om?

evangelier, de skrifter som står främst i Bibelns Nya Testamente och alltid har betraktats som dess viktigaste del: Matteusevangeliet, Markusevangeliet, Lukasevangeliet och Johannesevangeliet.

Vilka här bok i Gamla testamentet?

Inom kristen tradition kallas den för Gamla testamentet medan judar kallar den för Tanak (den hebreiska benämningen ”TaNaK” syftar på de första bokstäverna i de olika huvuddelarna: (T) Torah = Moseböckerna, (N) Niviim = Profeterna och (K) Kiviim = Skrifterna).

Vad menas med försoning inom kristendomen?

Försoning kan beskrivas som ett återställande av fred och gemenskap mellan två parter. Den kristna försoningstanken kan sammanfattas med att Jesus livsverk, död och uppståndelse, ger en frälsande betydelse för människan och leder till försoning, ett återställande av gemenskapen mellan människan och Gud.

Share this post