Trendig

Maste livsmedel ha bast fore-datum?

Måste livsmedel ha bäst före-datum?

Sverige. Livsmedelsverket har beslutat att förpackade livsmedel, med vissa undantag, skall vara märkta med bäst före-datum eller sista förbrukningsdag. Undantag finns för till exempel hela frukter och grönsaker, vin, salt, socker, tuggummi och portionsförpackad glass.

Får man sälja mat efter bäst före-datum?

Ja, det är faktiskt tillåtet att sälja livsmedel som har passerat bäst före-datum, så länge produkten som säljs inte är dålig eller hälsofarlig. Anledningen är att maten oftast går att äta efter att bäst före-datum gått ut. Det är butiken som ansvarar för att de produkter som säljs är säkra.

Vad händer om man äter för gammal köttfärs?

Det är inte farligt på något sätt att äta kött eller köttfärs som har blivit grå på sina ställen, men det kan däremot se oaptitligt ut.

Hur vet man om köttfärs är dåligt?

Färgförändringar i köttet gör inte i sig att köttet blir dåligt eller att näringsinnehållet förändras. Det inverkar inte heller på smaken. Men färskt kött är så gott som luktfritt och om köttet luktar riktigt surt och illa har det blivit dåligt. Släng direkt!

När började datummärkning på mat?

1972 skapades Livsmedelsverket i Uppsala. Bakgrunden var att det hade fuskats en del med datummärkningen i producentledet. Gott så. Men det var inte förrän 1985 som den obligatoriska datummärkning genomfördes i Sverige och vi fick eller om man så vill, pådyvlades, det system vi fortfarande har.

Hur skriver man bäst före datum?

På förpackningen ska bäst före-datumet stå i formatet dag, månad och år, till exempel 24 11 2020. För livsmedel med en hållbarhet på högst tre månader räcker det med att det står dag och månad.

Kan man bli sjuk av gammalt kött?

Vad händer om jag har ätit gammalt kött? Det kan vara mycket farligt att äta bortskämt kött och orsaka extrema magbesvär och matförgiftning av E. coli- eller salmonellabakterier.

Share this post