Rekommendationer

Kan arbetsgivaren se vad jag surfar?

Kan arbetsgivaren se vad jag surfar?

2 Kan chefen se vilka sidor jag surfat in på? Om du är uppkopplad på nätverket på jobbet kan den informationen sparas på servern. Om du surfar hemma sparas informationen bara i webbläsaren. I vissa fall kan arbetsgivaren ha installerat övervakningsprogram på telefonen, men chefen måste i så fall informera om det innan.

Får arbetsgivaren kolla min dator?

En arbetsgivare har rätt att följa upp att regler och rutiner följs. Det betyder i det här fallet att arbetsgivaren kan få kontrollera anställdas datorer. Kontrollerna får inte vara mer ingripande än nödvändigt. Den anställda har rätt till skydd för sin kommunikation och sitt privatliv.

Vad får arbetsgivaren övervaka?

En arbetsgivare kan ha behov av att följa upp sina anställdas prestationer på olika sätt. Om uppföljningen görs genom att arbetsgivaren behandlar uppgifter om anställda, till exempel med hjälp av uppgifter i ett verksamhetssystem, ska arbetsgivaren följa dataskyddsförordningen.

Kan arbetsgivare se webbhistorik?

– Arbetsgivare får göra mycket, men inte i hemlighet. Enligt GDPR måste arbetsgivaren visa att det finns ett berättigat intresse för att till exempel övervaka mejl och måste informera dig om att de har tittat och hur de resonerar, varför de tittat och vilka som tittat.

Kan du se hur jag surfar på?

Internetleverantörer kan också se en hel del av vad du gör på nätet. Det blir allt viktigare att skydda sig från aktörer som spionerar på dig. Ett bra sätt att göra det är att använda en VPN. Detta beror på att en VPN döljer din IP-adress och krypterar datatrafik, så att ingen kan spåra dina fotspår på nätet.

När kollar man övervakningskameror?

Syftet med bevakningen är normalt att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet på platsen och att i efterhand kunna utreda eller lagföra brott.

Får chefen kolla min mail?

Arbetsgivaren får som utgångspunkt inte läsa den anställdes privata mailkonversationer, ens om konversationen har skett via jobbmailen, eftersom alla människor har en grundläggande rätt till privatliv.

Får man använda jobbdator privat?

Får jag använda datorn privat? Arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet innebär att denne också helt kan förbjuda de anställda att använda jobbdatorn för privat bruk, till exempel e-post, Internetsökningar, lagring av privata filer eller installation av egna program.

Kan arbetsgivare se sökhistorik?

Share this post