Blogga

Hur satter man ord pa kanslor?

Hur sätter man ord på känslor?

Det viktiga är inte att du sätter rätt ord på din känsla, utan att du beskriver den för dig själv. Det som ibland bara kan beskrivas som att vi mår skit, kan ofta härledas till en eller flera känslor. Det är inget du bara ska stå ut med.

Hur lär man sig kontrollera sina känslor?

Men det finns en del enkla sätt för att lära sig kontrollera sina känslor:

  1. Tänk positivt. Ja, det har blivit trendigt att inte vara så positivt och istället bejaka sina negativa tankar.
  2. Ifrågasätta känslorna.
  3. Identifiera dina ”triggers”
  4. Ta ansvar för vad du känner.
  5. Ta time-out.

Hur ska man förklara sina känslor?

Nio grundaffekter

  1. Glädje, att känna kärlek.
  2. Nyfikenhet, att känna intresse.
  3. Överraskad, att känna förvåning.
  4. Sorg, att känna sig ledsen.
  5. Ilska, att vara arg.
  6. Rädsla, att känna oro.
  7. Skam, att skämmas.
  8. Äckel, att känna avsmak.

Hur ska man hanterar sina känslor?

Det är viktigt att tala med en närstående om vad som hänt och om sorgekänslorna. Genom att prata om sina känslor med någon kan man även själv bättre förstå dem. När gråten kommer, måste man låta den komma. Det är viktigt att gråta ut i lugn och ro, gråten rensar och läker.

Hur blir man bättre på att uttrycka känslor?

För att kunna uttrycka känslor på ett naturligt sätt behöver vi ha lärt oss hur man gör. En viktig del av inlärningen består i att härma de man har omkring sig under uppväxten. Vi lär oss också till stor del av konsekvenser.

Kan inte sätta ord på känslor?

– Fler unga människor har fått svårt att sätta ord på sina känslor. För dem blir det bara en diffus, olustig känsla i kroppen, aldrig översatt till den affekt det gäller, som till exempelvis rädsla, ledsnad eller skam.

Varför kan jag inte kontrollera min ilska?

Den kanske mest effektiva metoden för att hantera ilska och dess underliggande problem är att helt enkelt kanalisera ilskan i någonting produktivt. Om du vet varför du är arg är det en bra strategi att ta itu med problemet på ett lugnt, sansat och kontrollerat sätt.

Kan inte kontrollera mina känslor?

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) är ett tillstånd som innebär starka och snabbt växlande känslor som är svåra att hantera. Det är vanligt att se en utväg i att skära sig eller skada sig själv på andra sätt. Många har också problem med sin självbild, och svårt att få relationer att fungera.

Vad betyder Alexithymia?

Alexitymi innebär att en person har svårt att identifiera och beskriva egna och andras känslor. Ordet myntades 1972 av psykiatrikerna John Case Nemiah och Peter Sifneos från grekiskans prefix ἀ- (’icke’), λέξις, lexis (’ord’) samt θυμός, thymus (’själ, känsla’), vilket betyder ’avsaknad av ord för känslor’.

Hur blir jag av med mina känslor?

7 tips på hur du mer känslosmart

  1. Var nyfiken på dina känslor. Börja med att utforska känslorna i trygga sammanhang.
  2. Kartlägg dina känslor.
  3. Identifiera dina flyktbeteenden.
  4. Utmana dina mönster.
  5. Sluta projicera.
  6. Träna på att hantera dina känslor.
  7. Öva på självmedkänsla.

Hur kan man stänga av sina känslor?

Ibland kan det ha att göra med att man har varit med om något så smärtsamt att man (med- eller omedvetet) ”lärt sig” att stänga av känslorna snabbt för att slippa den där smärtan. Det kan ofta bli som du beskriver det, att man snabbt stänger av det där sorgsna och sedan är det som om inget har hänt.

Hur blir man mindre Känslostyrd?

Börja med att definiera känslostyrt beteende och undersök om patienten känner igen sig. Koppla gärna det patienten berättar tillbaka till depressionsmodellen och normalisera känslostyrt beteende. Använd gärna patientmaterialet ”Känslostyrt beteende” som underlag för en diskussion.

Share this post