Blogga

Vad ar VLAN stod?

Vad är VLAN stöd?

VLAN ger dig möjlighet att skapa lokala nätverk oaktat var användare sitter anslutna i nätverket eller till vilken switch de är kopplade. Detta i sin tur skapar möjligheter att knyta prioritering och rättigheter till dessa grupper vilket gör nätverket totalt sett lättare att administrera och överblicka.

Vad gör en switch i ett nätverk?

Switchar används för att koppla samman flera nätverksenheter med varandra, dessa kan vara datorer i kontorsnätverk men även övervakningskameror, skrivare och i industriella nätverk kan det handla om PLC-utrustningar, industridatorer eller operatörspaneler.

Vad gör en VLAN?

Ett virtuellt LAN (VLAN) är ett lokalt nätverk som kopplar enheter på en annan bas än geografisk plats, t. ex. efter avdelning, typ av användare eller primärt program. Trafik som flyter mellan olika VLAN måste gå genom en router, precis som om VLAN finns på två separata LAN.

Vad är skillnaden mellan VLAN och WLAN?

WLAN är för många synonymt med wifi där Wi-Fi är ett ett av Wi-Fi Alliance registrerat varumärke. Trådlöst LAN eller WLAN (Wireless Local Area Network) kan också sammanblandas med termen VLAN därför anser många att man istället skall bruka termen ”Trådlöst LAN” eller Wi-Fi.

Vad är en Fiberkonverterare?

Fiberkonverter är utrustningen sitter på insidan i ditt hem. Den konverterar ljussignalerna i fibern till elektriska signaler i en LAN-port där du kan ansluta din dator eller en router till Internet via en vanlig nätverkskabel.

Varför behövs switch?

Att koppla ihop datorer med en switch gör det möjligt för datorerna att utbyta information med varandra. Till exempel skicka filer eller spela spel. Switchen gör det dock inte möjligt för någon av datorerna att ansluta till internet, även om en nätverkskabel från ett modem eller liknande kopplas in i switchen.

Vad betyder WLAN på en router?

En Wireless N-utrustad dator kan ansluta till en Wireless AC-router och en Wireless AC-utrustad dator kan ansluta till en gammal Wireless G-router. Hastigheten på en aktuell anslutning blir dock aldrig högre än den minsta gemensamma nämnaren.

Vad gör man när man Lanar?

LAN är en förkortning för ”local area network”, och betyder helt enkelt att två eller flera spelare möts för att spela tillsammans på ett lokalt nätverk. För att arrangera ett LAN behöver man med andra ord varken Elmia i Jönköping, eller flera hundra spelare för att det ska bli lyckat.

Vad är en Fiberomvandlare?

(fiber converter) – anordning som omvandlar signaler i optisk fiber till elektriska signaler och omvänt. Kallas också för fiberkonverterare.

Hur koppla mediaomvandlare?

Så kopplar du

  1. Öppna ditt mediaskåp.
  2. Koppla sedan en kabel från en utgång på mediaomvandlaren till ingången (numret på datauttaget) du vill använda på din kopplingspanel.
  3. Koppla sedan in din utrustning till det valda datauttaget och slå sedan igång din utrustning.

Kan man ha flera switchar?

För att koppla två switchar efter varandra, så kan man antingen använda en speciell kabel där mottagande och sändande ledare är korsade, eller en switch med funktionen Auto-MDI-X som automatiskt känner av detta.

Är wifi och WLAN samma sak?

WLAN – trådlöst nätverk för hem, kontor, skolor eller offentliga lokaler och platser. WiFi – trådlöst nätverk byggt med teknik enligt 802.11-standard. Det är den enda standard som används, så WLAN och WiFi är i praktiken samma sak.

Share this post