Allmänning

Hur hittar man malnummer?

Hur hittar man målnummer?

Det korta svaret på din fråga är att det inte finns något speciellt sätt att gå till väga för att få tag på ett målnummer till en dom. Generellt sett behöver man kunna målnumret för att få ut domen, antingen om man har varit närvarande på rättegången och skrivit ner målnumret eller tagit del av det på annat sätt.

Hur begär man ut en förundersökning?

Du kan begära att få ta del av handlingen på plats hos polisen eller få en kopia. En kopia kan du få skickad till dig eller hämta hos polisen. Det är bara vissa handlingar som polisen lämnar ut i elektronisk form.

Hur får man fram häktningsframställan?

Häktningsframställan. Om den misstänkta personen anhålls av åklagare måste denne sedan, enligt rättegångsbalken, skicka in häktningsframställan till domstolen senast klockan tolv tredje dagen efter anhållningsbeslutet. Domstolen har 96 timmar, från gripandetidpunkten, på sig att hålla häktningsförhandling.

Hur får man tag i en förundersökning?

Man kan inte begära ut ett förundersökningsprotokoll medan förundersökningen pågår, då den då omfattas av förundersökningssekretess (18 kap. 1 § OSL). När förundersökningen är avslutad kan du däremot begära ut den hos antingen polisen eller domstolen i fråga.

Hur får man domstolsbeslut?

Om du vill läsa en dom eller beställa handlingar i ett mål ska du kontakta den domstol som har målet. Du har rätt att vara anonym. Du som är part i ett pågående mål behöver inte beställa, du får handlingarna skickade till dig.

Vad är målnummer?

Ibland kan man hitta både NJA-referat och originaldomar i samma databas. Exempel på hänvisning till originaldom: T1074-12 (detta är målnumret. T anger att det är ett tvistemål, 1074 anger vilket mål i ordningen, -12 är 2012, det vill säga det år målet togs upp.

Hur lång tid tar det att få ut en förundersökning?

Förundersökningen blir offentlig när åtal väcks. Om uppgifter inte bedöms skada undersökningen om de offentliggörs, kan åklagaren välja att lämna ut uppgifterna redan under pågående förundersökning.

När får man ta del av en förundersökning?

När åtal har väckts och handlingarna skickats in till tingsrätt blir uppgifterna i förundersökningen som huvudregel offentliga. Sekretess kan dock i vissa fall fortsätta att gälla, exempelvis om en enskild person skulle skadas eller lida men av att uppgifterna blir kända.

Kan man se häktningsförhandlingar?

Alla förhandlingar är öppna för allmänheten, även häktningsförhandlingar. Det är dock vanligt att åklagaren begär att dessa hålls inom stängda dörrar eftersom utredningen fortfarande pågår.

Är häktningsförhandlingar offentliga?

De flesta handlingarna inom domstolsverksamheten är allmänna handlingar. I enlighet med offentlighetsprincipen kan allmänheten begära ut allmänna handlingar för att få insyn i statens olika verksamheter (2 kap. 1 § TF). En allmän handling kan dock vara skyddad av sekretess (2 kap.

Vem kan begära ut förundersökning?

Förhörsprotokollet är därför upprättat och anses vara en allmän handling. Som huvudregel är alla allmänna handlingar offentliga och du har rätt att begära ut dem, enligt offentlighetsprincipen (2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen). Det föreligger dock ibland förundersökningssekretess på visst förundersökningsmaterial.

Vem får läsa förundersökning?

I förundersökningen sammanfattas allt om brottet som du är misstänkt för. När förundersökningen är klar, har du rätt att få läsa den. Du får säga vad du tycker om förundersökningen innan åklagaren väcker åtal. Du kan till exempel be om att fler personer ska förhöras.

Share this post