Ny

Nar far man sova efter hjarnskakning?

När får man sova efter hjärnskakning?

Behandling av hjärnskakningen Patienten måste väckas ett par gånger på den följande natten. Patienten får inte gå sova ensam och sätta väckarklockan att väcka honom eller henne på natten, eftersom om symtomen förstärkas, patienten inte nödvändigtvis väcker och klarar att söka hjälp.

När kan man börja jobba efter hjärnskakning?

Efter en hjärnskakning är det bra att vila tills symtomen försvinner och du inte längre har huvudvärk eller känner dig illamående. Du bör också vänta med aktiviteter som anstränger huvudet i två dygn.

Får barn sova efter slag mot huvudet?

Behandling. Det behövs vanligtvis ingen särskild behandling när ett barn har slagit i huvudet. Men det är viktigt att barnet vilar så att hjärnan kan återhämta sig. Barnet bör inte hålla på med fysiskt krävande aktiviteter under de första två veckorna efter en hjärnskakning.

Hur många hjärnskakningar klarar huvudet?

Enstaka hjärnskakningar klarar vi alla av. Blir det många smällar som upprepas många gånger från unga år tills du är 40 under en lång idrottskarriär, det mår hjärnan inte bra av.

Hur vet man om man har lätt hjärnskakning?

Det kan uppstå blödningar, hjärnan kan svullna och du kan få skador på skallbenet om du får ett hårt slag mot huvudet. En del får långvariga besvär med huvudvärk, trötthet, yrsel, minnesförlust eller koncentrationssvårigheter.

Hur länge ska man vila efter en hjärnskakning?

Första tiden. Efter en hjärnskakning rekommenderas en period med ”hjärnvila”, det vill säga vila från aktiviteter. Hjärnvilan behövs för att minimera belastningen på hjärnan och rekommenderas pågå 24–48 timmar. När symtomen börjar avta är det lämpligt att börja med lätt aktivitet i liten omfattning.

Hur länge sjukskriven vid hjärnskakning?

Vid lindrig traumatisk hjärnskada (inklusive hjärnskakning) rekommenderas sjukskrivning på heltid ett par dagar upp till 4 veckor. Vid medelsvår till svår traumatisk hjärnskada (inklusive hjärnskakning) rekommenderas sjukskrivning 4 veckor till 1 år på heltid.

Hur vet jag om mitt barn fått hjärnskakning?

Symptom på hjärnskakning kommer ofta först efter några timmar. Det är vanligt att barnet får huvudvärk eller yrsel och blir illamående. Det är också vanligt med kräkningar. Hos ett spädbarn kan det vara svårare att upptäcka symptom på en hjärnskakning.

När är hjärnskakning farligt?

Om ett barn har slagit i huvudet hårt eller om man själv misstänker att man har fått hjärnskakning ska man omgående söka vård. En hjärnskakning i sig är egentligen inte farlig men det som kan vara farligt är att man kan även ha fått en blödning i hjärnan.

Share this post