Frågor

Varfor far man kompartmentsyndrom?

Varför får man kompartmentsyndrom?

Anatomiska förhållanden, trånga kompartments, predisponerar. Vid kroniskt kompartmentsyndrom dominerar troligen kombinationen av långvarig fysisk aktivitet och anatomiska förhållanden som orsak. Även hypotoni i vävnaden efter skada, medvetslöshet/intoxikationer kan framkalla kompartmentsyndrom.

Hur behandlas kompartmentsyndrom?

Diagnosen kan vara svår att ställa. Tryckmätning i muskeln kan övervägas och då remiss till ortopedklinik. Misstänker man akut kompartmentsyndrom skall patienten akut remitteras till ortopedklinik.

Vad är kroniskt kompartmentsyndrom?

Kroniskt kompartmentsyndrom ger en stark smärta i underbenet. Smärtan kommer i samband med att du är aktiv, exempelvis vid löpning eller annat hårt arbete. Det som sker är att du fått syrebrist i musklerna och därmed tvingas avbryta ditt löppass eller din aktivitet.

Hur får man kompartmentsyndrom?

Vad beror det på?

  1. Akut kompartmentsyndrom innebär att en muskel svullnat på grund av en skada.
  2. Kroniskt kompartmentsyndrom är mer ovanligt och beror ofta på att man har tränat en muskelgrupp för mycket.

Hur känns kompartmentsyndrom?

Symtom. När du har fått kompartmentsyndrom svullnar kroppsdelen. Det gör mycket ont både när du vilar och när du anstränger dig. Du kan även tappa känseln och få svårt att röra den skadade kroppsdelen.

Vad ska man göra om man får en lårkaka?

Behandling vid lårkaka Använd tryckförband akut på skadan och placera låret i högläge, följt av kompressionsbandage. Pressa baksida lår och vaden mot varandra, med knät böjt så mycket det går och linda med kompressionsbandage det första dygnet. Avlasta med kryckor. Fortsätt med kompressionsbandage de kommande dygnen.

Vad kan man göra åt benhinneinflammation?

Benhinneinflammation är ett symptom – slitaget på insidan av skenbenet är för stort. Orsaken kan vara att man sprungit allt för långt och ofta i förhållande till vad man är van vid (vad man gjort kroppen van/ stark till). Att avlasta området och ha en liten paus från löpandet kan i så fall vara bra.

Hur får man Kompartmentsyndrom?

Hur försvinner lårkaka?

Akut måste muskeln kylas med ispåsar för att de blödande kärlen ska dra sig samman och blödningen minska. Läkningstiden är 1-2 månader och utöver vila för den skadade muskeln kan benet behöva stödbandageras innan den skadade börjar med sportutövning igen. Smärtlindrande läkemedel kan behövas under den första veckan.

Kan man träna med en lårkaka?

Inom 48 timmar från att skadan uppkommit så förekommer en blödning inne i muskeln. Man bör då hålla sig stilla för att hålla en så låg cirkulation som möjligt. Med andra ord – undvik träning, stretching, massage och andra aktiviteter som ökar blodcirkulationen i det drabbade området.

Share this post