Rekommendationer

Hur paverkar film manniskan?

Hur påverkar film människan?

Film kan underhålla, skapa debatt, påverka och informera. Film är ett kraftfullt medium som kan användas på många sätt. Att samhället påverkar filmen vet vi också om. Aktuella debatter, händelser och personer, det kulturpolitiska läget och samtida värderingar påverkar ofta innehållet i filmens värld.

Varför är det bra att titta på film?

Ibland är det också härligt att få gråta av sig lite till en sorglig film också. Att titta på film lämnar mig oftast med en härlig känsla i kroppen. Visste du att hjärnan mår bra av att titta på tv-serier och film? Framförallt så sägs tv-serier vara höjden av hjärngympa enligt en neuroforskare vid Durham University.

Hur kan filmer påverka oss?

Rörliga bilder kan få oss att ändra våra attityder och ta itu med fördomar, samt nyansera vår empatiska förmåga. Film ger oss inblick i andra människors livssituation och vi kan bli varse hur andra människor känner, tänker och handlar. En information som kan vara värdefull när vi sedan hamnar i en liknande situation.

På vilket sätt kan en spelfilm få betydelse för synen på de avvikande i samhället?

I mitt arbete har jag kommit fram till att den avvikande individen bemöts olika i samhället beroende på de människor som bor där och vilken tid filmen skildrar. Vissa människor väljer att se individen utifrån kognitivt igenkännande, andra väljer genom socialt igenkännande.

Varför ser många på film?

Ofta konsumerar vi film genom sociala medier och det är därför lätt att dela filmen med andra. Mobiltelefonen är idag den största visningsplattformen för onlinevideo och benägenheten att dela en film till sina vänner ökar när man ser den på telefonen.

Vad heter världens första film med hbtq handling?

1970 kom ”Oss pojkar emellan”, som anses vara den första Hollywood-filmen att skildra bögar ur deras eget perspektiv och 1977 blev Billy Crystals karaktär i ”Lödder” den första homosexuella i ett amerikanskt familjeprogram.

Hur ser samhället på personer med utvecklingsstörning?

Trots att handikappolitiken varit i blickfånget en längre tid så har integreringen för personer med en utvecklingsstörning i samhället varit en trög process. I Sverige ligger fokus på dagens debatt om jämställdhet, integration och människors lika värde, och det är på många sätt svårt att förändra samhällsstrukturer.

Hur påverkar dina egna föreställningar och reaktioner om olika människor ditt bemötande?

Det är viktigt att vara medveten om vad ens egen människosyn och samhällssyn innehåller för föreställningar och värderingar. Särskilt viktig blir den medvetenheten när vi kommer i kontakt med människor som på ett eller annat sätt anses avvikande.

När och var visades film för första gången?

Glödlampans uppfinnare Thomas Edison uppfann ett så kallat Kineskop 1888. 1895 var året då filmen mötte sin publik för första gången. I Tyskland hade bröderna Max och Emil Skladanowsky låtit tillverka en apparat de kallade för Bioskopet. I Berlin i november 1895 visade de film för en större publik första gången.

Vad heter den som har gjort en film?

Förutom en films skådespelare, statister och stuntmän arbetar en mängd människor med att framställa en film. Regissören har det övergripande konstnärliga ansvaret för filmen.

Hur samhället har organiserat stöd och omsorg om människor med funktionsnedsättningar?

Det finns över 60 funktionshinderorganisationer. Personer med olika funktionsnedsättningar har egna organisationer. I organisationerna kan människor träffas och ge varandra stöd. De arbetar också tillsammans för att samhället ska bli bättre.

Hur samhället har organiserat stöd och omsorg om människor med funktionsnedsättningar under de senaste 100 åren?

Livet var helt separerat från samhället i övrigt. 1968 kom omsorgslagen som gav vissa rättigheter till utvecklingsstörda, rättigheter som senare har utökats. Nu bor vuxna med utvecklingsstörning i egen bostad med personlig assistans eller i gruppbostad.

Share this post