Ny

Hur gors Mattsattningar pa en Byggnadsritning?

Hur görs Måttsättningar på en Byggnadsritning?

Vanligen utgår måtten på byggnadsritningar från konturer t ex insida alt utsida av väggar. I vissa fall är dock måtten tagna mellan mittpunkter, t ex om från mitten/centrum av en vägg eller pelare. Med hjälp av måttgränslinjerna skall man kunna utläsa detta varifrån måttet utgår.

Hur kan man se att en ritning är reviderad?

Revideringar. Den del som ändrats(reviderats) i ritningen ovan har markerat genom att ritats ett ”reviderings-moln” runt området och även pekat på det med en revideringspil (triangeln med svart spets). I revideringspilen står vilken revideringsomgång som ritningen gäller.

Vilka regler finns för hur man ska skriva måtten vid måttsättning?

Några av de internationella regler som ska underlätta arbetet med att ta fram och läsa ritningar berör till exempel måttsättning, perspektiv, vyer, linjer och skala. Vid allt konstruktionsarbete är det viktigt att tydligt visa de olika mått som finns i konstruktionens olika delar.

Vad är en Måttgränslinje?

Pilmått ritas som en kortare linje och avslutas med en pil mot den måttgränslinje som visar var måttet slutar. måttgränslinjerna är de linjer som går vinkelrätt mot måttlinjen – en på var sida – och visar tydligt var delmåttet börjar och slutar.

Vad är en Typritning?

Typritningar. Sidan Typritningar består av Styrande dokument, ritningsram, ritningshuvud samt ett antal typritningar. Under Styrande dokument återfinns bl a Malmö Fastighets- och gatukontors IT-handledning som styr hur digitalt material ska tas fram, hanteras, lagras och levereras samt mallar och annat stödmaterial.

Vad är en revidering?

Revidera betyder att utföra en revision, dvs att granska styrelsens förvaltning av ett företags eller en förenings förvaltning, där räkenskaperna ingår som en del.

Vad är en plus höjd?

Höjdmått på sektionsritningar och elevationer anges som ett delmått från en bestämd nivån eller som ett koordinatmått (z-koordinat) med utgångspunkt ifrån kommunens koordinatnät och kallas då plushöjd.

Vad är Måttlinje?

Ett föremåls mått anges med måttlinjen vilka avslutas med pilar. Måttsiffrorna skrivs på eller något ovanför linjen. Om pilarna inte får plats mellan måttgränslinjen sätter man dem utanför. I regel placeras måttlinjen utanför föremålet och 10mm från föremålet.

Vad gäller vid mätning av Form & Lägestoleranser tillsammans med Dimensionstoleranser?

Form- och lägetoleranser kompletterar dimensionstoleranser genom att möjliggöra toleranssättning av geometriska egenskaper som inte är möjliga att toleranssätta med dimensionstoleranser. I princip skulle man kunna byta ut alla dimensionstoleranser på en ritning till form- och lägetoleranser.

Vad är dubbel måttsättning?

Om flera mått sätts ut kallas det för dubbel måttsättning och det får ej förekomma och det menas att man kan få fram måttet på mer än ett ställe.

Vad innebär Kedjemåttsättning?

Så länge som kedjemåttsättningen är aktiverad, interpreteras den sista mätslutpunkten som mätstartpunkt för nästa mätlinje. Nästa punkt som ritas in är då den nya mätslutpunkten. Varje del mäts enskilt, d.b. att mätetalet vid en kedjemåttsättning endast gäller för den aktuella delen.

Share this post