Ny

Vad ar uppkopserbjudande?

Vad är uppköpserbjudande?

När ett bolag vill köpa upp ett annat bolag går ett erbjudande ut till alla aktieägare i det bolaget. Uppköpet kan vara ett kontant uppköp där aktieägarna får t. ex. 10 kr per aktie.

Vad händer med mina aktier om företaget blir uppköpt?

Om du säljer aktierna får du antingen kontanter eller aktier i det nya företaget om bolaget blir uppköpt. Om du förkastar budet kan det hända att aktierna blir tvångsinlösta. Det inträffar om majoritetsägaren förvärvar 90% eller mer av aktierna och önskar köpa resterande utestående aktier.

Vad händer med mina pengar vid avnotering?

Om du äger aktierna på ett investeringssparkonto så kommer aktierna att flyttas till ditt Aktie- och fondkonto efter en viss tid eftersom de inte kommer kunna handlas, vilket krävs för att man ska få ha aktierna på den typen av konto.

Vad händer om man tackar nej till uppköpserbjudande?

Om du tackar nej, eller inte besvarar uppköpserbjudandet riskerar du att dina aktier tvångsinlöses. Tvångsinlösen innebär att du som minoritetsägare tvingas sälja dina aktier, trots att du inte accepterat erbjudandet. Det kan ske när det köpande bolaget har fått in mer än 90 procent av rösterna i det uppköpta bolaget.

Vad är en kvittningsemission?

Kvittningsemission är en emission där ett aktiebolag ger ut aktier mot betalning genom att en fordran som aktietecknaren har gentemot bolaget kvittas mot värdet på aktierna som han eller hon får.

Vad betyder företagsförvärv?

Ett företagsförvärv innebär att ett företag eller affärsrörelse köps upp av en annan part. Ett företagsförvärv innebär att ett företag eller affärsrörelse köps upp av en annan part. Det företaget som köps upp brukar även kallas för målföretag.

Vad händer med mina aktier vid listbyte?

Vid ett listbyte behöver en advokat granska bolagets legala omständigheter och bedöma om prospektet sanningsenligt framhåller alla legala risker som finns. Dessutom ska advokaten granska bolagets väsentliga avtal, skattesituation och bolagsformalia. Allt enligt börsens regelverk.

Hur säljer jag Avnoterade aktier?

Onoterade aktier handlas i stort sett manuellt. Antingen åtar du dig själv som investerare att hitta köpare eller säljare för dina aktier eller så kan handel ske via ett institut som åtagit sig att organisera handeln i onoterade aktier. Via Avanza går det exempelvis att handla onoterade aktier på Bequoted-listan.

Vad händer med Etrion?

Press. Aktierna i Etrion kommer att avnoteras från Nasdaq Stockholm. Sista handelsdag är den 4 januari 2022.

Kan man bli tvingad att sälja sina aktier?

Huvudregeln – aktier kan inte tvångsinlösas 1 § aktiebolagslagen). Mot bakgrund av likhetsprincipen finns det ingen rätt för en aktieägare att kunna tvinga en annan aktieägare att sälja sina aktier. Huvudregeln är alltså att en aktieägare inte kan tvingas att sälja sina aktier.

Vad innebär en exit?

Att göra en exit innebär att man säljer hela eller delar av sitt innehav i ett företag. Uttrycket används ofta om entreprenörer som har sålt sitt bolag och tjänat en slant på affären, men en exit kan också göras av investerare. Och man behöver inte lämna företaget när man gör en exit.

Vad innebär en apportemission?

Apportemission är en emission där ett aktiebolag ger ut aktier mot betalning med annan egendom än pengar. Betalningen kallas då Apportegendom och kan vara till exempel maskiner, varor, immateriella rättigheter, en affärsverksamhet eller aktier i andra bolag.

Share this post