Ny

Vad ar Epileptiform aktivitet?

Vad är Epileptiform aktivitet?

Vid ett epileptiskt anfall visar EEG en generaliserad eller fokal avvikelse i form av en förlångsammad och/eller epileptiform aktivitet. Chanserna att fånga epileptiform aktivitet på EEG ökar vid sömnregistrering och längre registreringar.

Vad är Myoklona anfall?

Vid myoklona anfall kan du vara vid fullt medvetande men få häftiga upprepade muskelryckningar i armar, huvud eller ben. Det rycker oftast i båda sidorna av kroppen samtidigt. Myoklona anfall kommer oftast på morgonen och du kan efteråt berätta hur anfallet kändes.

Vad kan man se på ett EEG?

EEG är en del i den utredning du får genomgå om läkaren misstänker att du har epilepsi. Undersökningen kan även göras för att följa hur epilepsi utvecklas eller för att utvärdera behandling. En EEG-undersökning kan också visa om du har vissa andra sjukdomar eller tillstånd som kan påverka hjärnans funktion.

Hur yttrar sig epilepsi hos små barn?

Epileptiska krampanfall Det är vanligt att barnet får ett eller flera av dessa symtom: Barnet förlorar medvetandet. Barnet blir stel i hela kroppen och får ryckningar i en eller flera kroppsdelar. Barnet tuggar, och det rinner saliv ur munnen.

Vilka anfall hos barn klassas som epilepsi?

Vanligtvis brukar man göra avgränsningen att ett barn bedöms ha epilepsi om hen har drabbats av 2 eller fler anfall som inte utlösts av några särskilda yttre orsaker, så som stress.

Kan man få epilepsi som vuxen?

Epilepsi kan komma när som helst, men risken är störst under det första levnadsåret och efter 70 års ålder. Hos äldre är den vanligaste orsaken att man tidigare haft stroke, men demenssjukdomar kan också leda till epilepsi. Epilepsi är vanligare hos personer med intellektuell funktionsnedsättning och CP-skador.

Kan man få epilepsi av stress?

Under perioder av stress och påfrestning kan risk för epilepsianfall öka, framför allt hos personer med kognitiva svårigheter, och arbetsförmågan bli nedsatt. I sådana situationer ger inte medicinomställning alltid önskad effekt utan personen har behov av vila och minskade krav.

Vad ser man på en EEG undersökning?

EEG – undersökning av den elektriska aktiviteten i hjärnan Vid denna undersökning registreras den elektriska aktiviteten i hjärnbarken. Undersökningen används vid utredning av sjukdomar i det centrala nervsystemet (epilepsi, andra anfallssymptom och inflammatoriska sjukdomar).

Hur mäter man hjärnaktivitet?

En EEG-signal mäts via den elektriska potentialskillnaden mellan olika punkter på huvudet. Man fäster ledande elektroder på huvudet antingen via lösa elektroder eller genom elektrodmössor. Normalt har man ett antal ”aktiva” positioner samt en referenspunkt.

Share this post