Allmänning

Var begar du tillstand for att fa flyga i kontrollerat luftrum CTR )?

Var begär du tillstånd för att få flyga i kontrollerat luftrum CTR )?

För att få flyga inom dessa krävs tillstånd från Transportstyrelsen. På LFV:S. drönarkarta kan du se var de permanenta restriktionsområdena finns. Det finns även tillfälliga restriktionsområden som upprättas för att skydda luftfarten för den verksamhet som genomförs i området.

Är Privatbyggda drönare C klassade?

Drönare som både saknar C-klassning och släpps ut på marknaden den 1 januari 2023 eller senare kommer enbart att kunna fortsätta flyga antingen med tillstånd från Transportstyrelsen inom den specifika kategorin eller inom ramen för en modellflygklubb. Har du en privatbyggd drönare?

Får jag flyga i CTR?

För att få flyga i C-luft måste man alltid ha en kla- rering från flygtrafikledningen (ATC). Den luft som inte är kontrollerad kallas G-luft och finns under och utanför TMA och utanför CTR. Här gäller det att “se och bli sedd”.

Hur får man tillstånd att flyga drönare?

Drönare

  • Nu måste alla som flyger drönare ha drönarkort som du får efter att du gått en nätbaserad utbildning och du skrivit ett godkänt prov.
  • Det ska vid varje flygning finnas en ansvarig operatör som tar ansvar för att flygningen sker på ett säkert sätt och att fjärrpiloten har rätt kompetens för flygningen.

Får man köra drönare överallt?

För drönare under 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken utom över hinder, och inte över folksamlingar (i de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över 7 kg). Dessa drönare omfattas av den öppna kategorin.

Vad innebär det om en drönare är C märkt?

C-klassning Denna klassning styr vilka sorters drönare som får opereras enligt öppna klassens underkategorier. Drönare som saknar klassning kommer enbart kunna flygas där risken är låg men under en övergångsperiod kommer ”gamla” drönare kunna användas enligt lite mer tillåtande regler.

Vad hittar du på Luftfartsverkets Drönarkarta?

Luftfartsverkets (LFV) drönarkarta De har en specialgjord karta för drönarflygare. Avsikten med kartan är att underlätta för drönarflygare att avgöra var man får flyga så att det inte stör den ordinarie flygtrafiken. Det är en interaktiv karta som innehåller AIP-data.

Share this post