Allmänning

Hur man spelar munspel for nyborjare?

Hur man spelar munspel för nybörjare?

Snabbkurs i munspel

  1. Plocka upp ditt munspel.
  2. På ena sidan av munspelet finns en rad med hål.
  3. Dra sedan in luft genom hål 4.
  4. Håll kvar munnen över hål 4 och blås ut.
  5. Dra in luft genom hål 4.
  6. Blås ut genom hål 5 och säg samtidigt t-t-t i munspelet.
  7. Spela alla toner du hittills spelat:

Hur blåser man i ett munspel?

Att blåsa i Munspelet För att åstadkomma detta formar du dina läppar till en liten cirkel och blåser i ett enda hål. Börja med att försöka få en ren ton. Fortsätt sedan med att dra in luft från samma hål och på nytt försöka få en ren ton.

Hur fungerar ett munspel?

Den vanligaste sortens munspel har tio hål och i varje hål finns två stämtungor som vibrerar när luft passerar. Den ena tungan vibrerar när luft blåses ut genom hålet och den andra vibrerar när luften passerar inåt genom hålet. Därför går det att i varje hål få två olika toner genom att blåsa antingen utåt eller inåt.

Är det lätt att lära sig spela munspel?

Det är förhållandevis enkelt att lära sig spela munspel. Särskilt diatoniska munspel (den vanligaste sorten med tio hål) krävs mindre att komma igång med än många instrument. Skälet är att samtliga toner som kan fås genom att blåsa in eller dra ut luft passar ihop och det låter aldrig helt falskt.

Vilket munspel ska man börja med?

C är en bra start. Det brukar sägas att man första gången skall köpa ett munspel i tonarten C. För då kan man spela de flesta melodierna.

Vart kommer munspelet ifrån?

Det sägs att munspelet introducerades i Kina för 3000 år sedan av härskaren Nyn-Kwya som kallade instrumentet ”sheng”. Det betyder “sublim röst”. Vårt moderna munspel uppfanns 1821 av den schweiziska klockmakaren Christian Buschmann. Matthias Hohner började tillverka munspelet i stor skala i Tyskland.

Vad ska man ha för munspel?

Priset när du ska köpa munspel beror på dina krav – som med allting annat. Ett ”jippo-munspel” kan kosta en femtiolapp medan det finns specialbyggda för över tusenlappen. Är du nybörjare och vill ha ett munspel som är billigt men ändå med viss kvalitet kan du hitta ett sådant för 100–200 kronor.

Vad är Diatoniskt munspel?

Det diatoniska munspelet är den typen av munspel som är känd på flest platser. Det är också en tämligen gammal konstruktion. Det har tio hål, vilket ger den spelande en repertoar av 19 olika toner – två för varje hål, minus en ton som förekommer på två ställen.

Vilken tonart ska man ha på munspel?

Fast de allra flesta som bara äger ett munspel brukar ha ett i tonarten C. Det är ett bra val, dels därför att många melodier går i denna tonart, dels för att det är lättast att lära sig tonerna på munspelet i denna tonart.

Hur är ett munspel stämt?

Mellan de C som erhålls på utandning i det första och det sista är det tre oktaver. Trots detta finns det bara en hel durskala på munspelet, mellan hål 4 och 7. Hålen till vänster, som ger lägre toner, kretsar kring de toner som ingår i C-durstonika och dominant, ackorden C dur och G dur.

Hur spelar man Blinka lilla stjärna på munspel?

Hur du läser tecknen Siffrorna indikerar hålen på munspelet från vänster till höger. Ett plustecken betyder att du ska blåsa och ett minustecken betyder att du ska dra in luft. Om du har ett munspel med 12 eller 16 hål, se melodin Blinka lilla stjärna med kromatiskt munspel.

Hur är munspel stämda?

Share this post