Blogga

Hur ska man placera hogtalarna?

Hur ska man placera högtalarna?

Dina högtalare ska stå på ett sätt i rummet så att det inte uppstår stående vågor. Ett enkelt sätt är att ställa högtalarna på ett avstånd från väggen som inte är jämnt delbart med rummets bredd. Om rummet är 4 meter brett, så ställ dem inte 1 meter eller 0,5 meter från sidoväggen, utan hellre till exempel 0,6 meter.

Hur sätter man upp högtalare?

HiFi Klubben rekommenderar i regel att du placerar dina högtalare så att diskanten hamnar någorlunda i öronhöjd när du sitter och lyssnar, oavsett om högtalarna är stora eller små. Diskantens höga toner är väldigt riktningsbestämda och därför hur du dem allra bäst om du har dem direkt i öronhöjd.

Hur långt mellan högtalarna?

Börja med ett avstånd på 15–20 cm till väggen bakom och prova dig fram. Om du vinklar in högtalarna mot din lyssningsposition kan ljudet både förbättras och försämras beroende på hur ditt lyssningsrum och dina högtalare är beskaffade.

Hur långt från väggen ska högtalarna stå?

Rummet som högtalarna ställs i bör vara symmetriskt, så att varje högtalare har samma avstånd till sidoväggarna. Högtalarna bör också vara symmetriskt placerade, så att du och högtalarna utgör hörnen i en liksidig triangel. Med andra ord är det lika långt från dig till varje högtalare som det är mellan högtalarna.

Vart placerar man basen?

Frontplacering. Placera basen mellan centern och någon av frontarna. Detta alternativet skapar bäst möjlighet för basen att smälta ihop med de främre högtalarna. När basen är ordentligt placerad kommer det kännas som basen kommer från alla håll och du placeras mitt i musiken eller filmen.

Vilken höjd ska surround högtalare sitta på?

Utgå från att högtalarna runt omkring lyssningspositionen monteras i öronhöjd (ca 1.2 m) De bakre surroundkanalerna ska helst sitta i samma höjd som frontkanalerna. Takmonterade högtalare för Atmos ska sitta på en höjd som motsvarar ungefär 2-3x höjden av front+surroundkanalerna.

Share this post